[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Meer over de volksraadpleging

woensdag 8 juni 2016 - De Heraut brengt vandaag een herstelbericht over de volksraadpleging van 15 maart. Hoe ziet die er ongeveer uit?

Later deze week komt er ook weer ander, "echt", nieuws op het blog. Vorige week brachten alle huis-aan-huisbladen het nieuws over de volksraadpleging van 15 maart 2017, maar De Heraut was de enige die dacht dat het niet meer doorging. Dat is niet handig voor initiatieven die bestaan bij de inzet van vrijwilligers.

Vandaag plaatst De Heraut een uitgebreid herstelbericht en ook nog eens naast de gemeentepagina. Daar toont zich de ware klasse van de redactie. Klik hier voor het artikel.

De Heraut was op zich niet zo veel te verwijten. De meeste burgerinitiatieven zijn afhankelijk van de gemeente. Voor geld, voor middelen of ze vragen de gemeente organisator te zijn.

Dat was niet zo bij de volksraadpleging. Allicht niet: het "nee" dat de gemeenteraad nu uitsprak was volgens verwachting. Alleen zetten ze nu slechts zichzelf buiten spel. Ze doen dus niet mee, maar het gaat wel door. In de gemeenteraad praten ze graag over "dun ijs". In dit geval schaatsten ze moedwillig in een wak. Dat puntje is nu dus afgewerkt. Als zij hun besluit niet willen verdedigen tegenover de bevolking, dan is het blijkbaar het verdedigen niet waard.

En nu door.

Wat is er volgend jaar te zien?

De bedoeling is dat er bij de 22 stemlokalen voor de Tweede Kamerverkiezingen, op de wettelijke minimale afstand, 22 stemposten zullen zijn waar gestemd kan worden voor de volksraadpleging. Dat zal gaan met een app en er zullen maatregelen zijn dat iedereen maar één keer kan stemmen. 's Avonds is de uitslag gelijk bekend door de stemmen van alle stemposten uit de apps te trekken.

Waar kunnen we voor stemmen

Een onderwerp is de Noordeindseweg. Daarbij gaat het om "open" (herstel oude situatie, verwijdering paaltjes en poller) en "dicht" (huidige situatie en de poller altijd omhoog).

Er is ruimte voor nog 2 of 3 onderwerpen. Het moet dan gaan om onder de bevolking levende onderwerpen waar de gemeente een besluit over moet nemen, of heeft genomen. Bij voorkeur moet een er een "ja" en een "nee"-kamp zijn. Omdat je anders geen volksraadpleging hoeft te doen, natuurlijk.

Er komen naar schatting 30.000 mensen stemmen, dus maatschappelijke organisaties en politieke partijen kunnen hun kans grijpen om geheel gratis hun onderwerp voor te leggen aan de kiezers. De enige eis is dat ze deelnemen aan de totstandkoming. Om maar wat te noemen: er moeten 22 stemposten worden bemenst met elk toch wel 2 toezichthouders.

Wie mee wil helpen: laat het weten.

Gaat de gemeente er wat mee doen?

Daar moeten we eerlijk over zijn. Deze gemeenteraad en dit college leeft in een fantasiewereld waarbij ze elkaar graag op de schouders nemen. Een voorbeeld staat ook vandaag in De Heraut. Ze bouwen een station in een weiland bij Zoetermeer (Bleizo) waar verder niets is, en dekken die risico's niet af. Het lijkt erop dat vriendjes van bestuurders winst mogen maken op grond op Wilderszijde, die nooit bebouwd gaat worden. Er is een gemeenteschuld van 300 miljoen die ze niet willen aflossen, en als de rente stijgt klapt die tijdbom. Maar we staan er goed voor! Vinden ze zelf. De inwoners betalen wel voor het wanbeleid. In de fantasiewereld is alles roze.

We hebben ook de ervaring van het grote referendum over Oekraïne, waarbij onze machthebbers de uitslag naast zich neerleggen. Dat de gemeenteraad haar eigen besluit over de Noordeindseweg niet wil verdedigen is natuurlijk veelzeggend.

In 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, al moeten we er rekening mee houden dat er gewoon raadszetels zo maar worden toegekend. Door handjeklap. Want de niet-stemmer wilde vast wat anders dan de kiezer. Dat is de les van het referendum over Oekraïne.

Dat neemt niet weg dat we dit niet hoeven te pikken. Als we ons als inwoners uitspreken over wat wij willen, dan zal er een keer naar worden geluisterd.

Is een volksraadpleging een goed middel

Ik ben niet zo voor referenda, behalve als handrem. Weekblad Elsevier had vorige week een uitgebreid artikel over dat er dingen mis zijn met de vertegenwoordigende democratie. Als in Lansingerland de raad en het college roepen dat ze de mening van de inwoners belangrijk vinden, maar daarna de raadpleging verprutsen, een besluit nemen zonder argumentatie, dat opnieuw weerstanden oproept, en ze niet mee willen doen aan een echte volksraadpleging, dan is het niet raar dat die volksraadpleging buiten ze om gaat plaatsvinden.

Later meer, maar even een tijdje ander nieuws!

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier