Decentraalbestuur - Verzamelpunt van digitale informatie over gemeenten en provincies
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Schijn(v)(h)eiligheid in verkeersbeleid

donderdag 12 mei 2011 - Updated*** Vorige week was al te zien dat het er alle schijn van heeft dat het gemeentebestuur goed voor zichzelf zorgt. Maar hoe goed zorgen ze voor de burger? Als het gaat om verkeersveiligheid, bijvoorbeeld?

De Stationssingel in Berkel Westpolder is problematisch. De weg is maar aan één kant ontsloten, voor een grote woonwijk, een paar busdiensten, vier scholen, en een druk metrostation met 100 parkeerplaatsen.

Alles moet via één uitrit naar de Oudelandselaan. De bus kan, komend vanuit de Oudelandselaan, de bocht naar de Stationssingel niet goed krijgen, terwijl de andere kant op in de spits vaak een file staat van het metrostation tot de Oudelandselaan. Er moet ook nog een winkelcentrum met twee appartementencomplexen bij het metrostation komen. Bij de presentatie van de plannen op 5 oktober 2010 wist de gemeente te melden dat er de komende jaren geen betere ontsluiting van het gebied is voorzien.

Of het nu komt door de ergernis over de dreutelende bussen, of door het uitnodigende wegbeeld, er wordt op de Stationssingel te hard gereden. Ook door die bussen. De remsporen staan als bewijs in het asfalt. Met al die scholen zou je verwachten dat de gemeente er bovenop zit.

De omwonenden kregen een "Verkeernieuws"-brief in de bus. Met daarin een aantal bijzondere punten:

* "Er is dan geen sprake meer van verkeersopstoppingen" Door het neerzetten van twee verkeersbordjes met "30" erop? Alleen een goede ontsluiting zal dat verhelpen.

* "dat de veiligheidsbeleving op de Stationssingel zal verbeteren" Mooie ambtelijke praat. Het omvat aan de ene kant de ontkenning dat het echt onveilig zou zijn (combinatie scheurende auto's en basisschooljeugd), en aan de andere kant de ontkenning echte oplossingen te maken die verder gaan dan de beleving.

* "Binnenkort wordt er een besluit genomen over de handhaving van de verkeersmaatregelen" Het zou dus zo maar kunnen dat er wel bordjes worden neergezet en niet gehandhaafd? Ja. Dat kan. Dat is zelfs gebruikelijk. Het Fietsberaad heeft daar een lezenswaardig document over online staan.

Louis van de Wart van het Team Subjectieve Onveiligheid van Politie IJsselland schetst de aanpak die in gemeenten als Deventer, Steenwijk, Staphorst en Ommen wordt gevolgd. "Toen er nog 30km/uur-zones werden aangelegd volgens de CROW-richtlijnen, met om de zoveel meter een drempel of een plateau, was duidelijk wanneer een gebied goed was heringericht. Daarna kwam Duurzaam Veilig; zolang er voldoende geld beschikbaar was, voldeed de inrichting nog steeds aan bepaalde eisen. Geleidelijk aan ging men echter steeds meer over op sober en doelmatig inrichten. Maar ja, wat is sober? We gaan in elk geval niet handhaven in een oude wijk met rechte straten waar alleen een 30km/uur-bord staat."

Gezien de beperkte menskracht van de politie in Lansingerland heb ik wel zo'n vermoeden hoe het hier gaat.

Bijkomend probleem is de bebording. De fotograaf van de gemeente heeft wijselijk zijn foto van de westkant genomen:Aan de oostkant kun je het 30 km-bord alleen zien als je spookrijdt op de andere weghelft:Veiligheid op de Stationssingel is een mooi voorbeeld van schijn(v)(h)eiligheid, en zal niet de enige zijn in Lansingerland.

Onze gemeente zit flink in de penarie. Zowel financieel als wat betreft bestuurskracht. Dien uw ideeën in bij de gemeente, en vertel het PolitiekActief.Net als ze denken het toch beter te weten.

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
Update 13/5: VVD raadslid Edith Bal heeft vragen aan het college gesteld over deze kwestie. Klik vragen gesteld over deze kwesties, en stelt oplossingen voor. Snelle constructieve reactie, zo zien we dat graag van volksvertegenwoordigers.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Verkeernieuws Gemeente Lansingerland, mei 2011 (1048 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Help de gemeente, eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
LibreOffice: het multiplatform en meertalige office alternatief
LibreOffice: het multiplatform en meertalige office alternatief

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier