[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Dicht is het beste alternatief

woensdag 25 mei 2016 - Volgend jaar is op 15 maart 2017 de volksraadpleging over openstelling van de Noordeindseweg. Wat is de tegenvraag? Zeker als de gemeente niet meedoet als pleitbezorger?

PolitiekActief.Net is de aanjager van het burgerinitiatief om de Noordeindseweg weer open te stellen. Tweezijdig autoverkeer en verwijdering van de poller bij de Herenstraat.

Dit volgt op het besluit van de gemeenteraad om de Noordeindseweg eenzijdig open te stellen. Een besluit zonder argumentatie en gebaseerd op een statistisch dubieuze interpretatie van een panelraadpleging.

Hier is de oorspronkelijke aanleiding voor de volksraadpleging te lezen, en hier een nadere toelichting die ook naar de gemeenteraad is gestuurd.

Behalve de mensen in de door iedereen te signaleren autootjes die op elk uur van de dag aan het keren zijn bij zowel de doodlopende Noordeindseweg als Herenstraat, zijn de bewoners van de Noordeindseweg belanghebbenden.

Ook hun argumenten en belangen zijn niet voldoende meegewogen in het raadsbesluit. Dat raadsbesluit is immers, simpel gezegd, vooral ingegeven door de verkiezingsbeloften van CDA en Leefbaar 3B. Vandaar de ontbrekende argumentatie.

De volksraadpleging gaat volgend jaar over de Noordeindsweg, maar voor een besluit zijn minstens twee alternatieven nodig. Het ene alternatief is dus openstelling. Een ander alternatief is handhaving van de huidige situatie.

Voor een strijd, nodig om bewoners goed te informeren en te betrekken bij het onderwerp, zijn pleitbezorgers nodig. Als indiener van het burgerinitiatief voor openstelling zal ik dat verdedigen. "And in the other corner" (zoals ze bij boxen zeggen) staat Bert Busch, bewoner van de Noordeindseweg. Uiterlijk donderdagmorgen zal dit blog plaatsmaken voor een uitgewerkt stuk waarin het handhaven van de afsluiting wordt bepleit. Er is sowieso al het nodige te lezen op de bewonerssite www.Noordeindsweg.nl.

En het raadsbesluit dan? Wie is pleitbezorger van het gemeentestandpunt? Niemand. Het college heeft besloten het burgerinitiatief af te wijzen. Zie het raadsstuk voor morgenavond.

De reden is dat volgens de gemeentelijke verordening een burgerinitiatief niet kan gaan over besluiten die korter dan een jaar geleden zijn genomen. Dat was natuurlijk bekend, dat heb ik de behandelend ambtenaar ook gezegd. Dit is immers een ander soort burgerinitiatief dan waar de gemeente normaal mee te maken heeft. Meestal kan zo'n gemeentebesluit een initiatief maken of breken, bijv. omdat de initiatiefnemers geld nodig hebben. Dat is in dit geval niet zo. Beide pleitbezorgers hebben in principe geen geld nodig om het uit te voeren.

Dit burgerinitiatief was een uitgestoken hand naar de gemeente: doe je mee, of doe je niet mee. Ze doen dus niet mee. Waarvan akte.

Morgenavond zal ik inspreken in de gemeenteraad om het nog eens uit te leggen. Het is natuurlijk lastig. We moeten ervan uitgaan dat fracties uit de raad zich gaan mengen in de campagne van de pleitbezorgers. Het is feitelijk in hun belang om morgen de gemeente buiten spel te zetten, om de handen vrij te hebben voor hun eigen positionering richting de raadsverkiezingen van 2018.

Met als gevolg dat er volgend jaar een volksuitspraak over de Noordeindseweg ligt waarin het gemeenteraadsbesluit van maart 2016 niet voorkomt door het ontbreken van gepassioneerde pleitbezorgers. Ik maak hier wel eens grapjes over "het Paleis op het Eiland", maar af en toe is echt de vraag in hoeverre de gemeente binding heeft met de maatschappij.

De PvdA Lansingerland wil terecht een discussie daarover. Ze signaleren "vooral" dat de "gemeente graag zelf eigenaar wil zijn in plaats van ze bij de burgers / maatschappelijke organisaties te laten". Meedoen is belangrijker dan regievoeren, dus. Zeker bij initiatieven zoals rond de Noordeindseweg waarbij de regie nu eenmaal niet bij de gemeente ligt, omdat ze het hebben verbruid met hun strapatsen.

Nog even: wie gelooft in complottheorieën en dorpsroddels rond de situatie Noordeindseweg moet even de tijdlijn maken. Welk besluit werd wanneer genomen, wie was toen bestuurder en waar woonde die toen. Dat toont aan dat het toch beter is inhoudelijk dit te beoordelen en naar elkaars argumenten te luisteren.

Agenda:
* Donderdagmorgen 26 mei: pleitnotitie van het standpunt van bewoner van de Noordeindseweg om de situatie zo te houden zoals die is
* Donderdagavond: inspreken in de gemeenteraad

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier