[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Armoede bestaat wél

zondag 8 januari 2006 - Het Algemeen Dagblad van 7 januari kopt groot "Armoede bestaat wél". Dat is inderdaad zo, en ik schreef er al eerder over. Wat dan weer jammer is, is dat ze aankomen met een voorbeeld dat volgens mij niet representatief is.

Er zijn globaal vier categorieën van "armen" in Nederland, zie
mijn artikel van juli 2005. Het AD komt met een gezin dat niet in die categorieën past. Waarmee niet gezegd is dat zo'n gezin niet met armoedeproblemen kan zitten. Dit gezin levert een vervelend verhaal. Ze hebben maar voor 44 Euro per week te eten, en dat is nogal weinig. Ze hebben geen grote schulden. In elk land ter wereld zijn mensen die het om de een of andere of meerdere redenen niet rooien. Echter, het lijkt erop dat het AD wil aantonen dat het om iets structureels gaat.

Dus is het handig om de gegevens van dit gezin eens door de budgetadviseur van het NIBUD te halen en te kijken wat eruit komt.

Het gaat om een gezin van zes personen, waarvan twee kinderen het huis uit zijn. Dus eerst een berekening loslaten op de thuiswonende personen. Papa en mama zijn 45 en 44 jaar oud. De man heeft een baan en verdient 1.220 Euro per maand. Er zijn twee kinderen van 15 en 10 jaar. Daarvoor krijgen ze minstens enkelvoudige kinderbijslag, wat niet in het artikel staat. Voor de jongste is dat 216 Euro per kwartaal, dus 72 Euro per maand. Voor de oudste is dat 254,13 Euro per kwartaal, dus 84,71 Euro per maand. Ze wonen in een huurwoning. Het artikel beschrijft dat er steentjes op de helft van de vloer liggen, en dat de rest beton is. Daaruit concludeer ik dat het om een eengezinswoning gaat. De huur daarvan is lastig te bepalen. Laat ik uitgaan van 450 Euro kale huur. Gemiddeld in Nederland is de basishuur van een eengezinswoning 358 Euro (Betaalbaarheid van het wonen, onderzoek Ministerie van VROM, oktober 2004), maar omdat we in Rotterdam zitten doe ik er 100 Euro op. Ik wil bepalen wat de huurtoeslag (vroeger: huursubsidie) is, om dan het maandinkomen te kunnen vaststellen van dit gezin. Daarmee wordt het effect van een foute schatting van de huur gedempt. De site www.toeslagen.nl berekent dat dit gezin ongeveer 235,13 Euro huurtoeslag per maand krijgt, op basis van 450 Euro huur, 10 Euro servicekosten (gemiddeld in Nederland: 8 Euro), en een inkomen van 12 maal 1.220 Euro plus 5% vakantiegeld=15.372 Euro.

Ook via www.toeslagen.nl kun je de Zorgtoeslag berekenen die dit gezin krijgt. Die komt op 1.155 Euro per jaar, dus 96,25 Euro per maand.

Het totale inkomen van dit gezin is dus inclusief kinderbijslag, huurtoeslag en woontoeslag 1.472,96 Euro.

Dan gaan we naar de NIBUD Budgetadviseur. Voor het kind van 15 vullen we in dat het bovenbouw HAVO doet. Dat is duurder dan onderbouw. De jongste doet Basisschool. De woning heeft 4 kamers en is een tussenwoning. Ze hebben vast geen auto, als ze zo weinig overhouden voor eten. Bovendien werkt de man in de haven, en wonen ze in Rotterdam, dus doen ze alles met het openbaar vervoer.

Volgens het NIBUD houden ze dan 101 Euro per maand over, en dan zijn ze gekleed, gevoed, gerecreërd, vervoerd, gemediceerd, hebben ze een krant, enzovoort. Een gemiddeld gezin geeft allicht meer geld uit, maar er is ruimte voor extra dingen.

Natuurlijk zijn er nog twee uitwonende kinderen van 24 en 21 jaar. Ik ga ervan uit dat die voor een groot deel zelf in hun inkomen kunnen voorzien. Met tegemoetkomingen en studiebeurzen en bijbaantjes. Al moet je dat natuurlijk niet zo maar aannemen. Maar met 101 Euro per maand is er reserve om ze bij te staan. En misschien is het ook wat veel gevraagd om met 4 mensen waarvan 2 buitenshuis te leven van één gematigd inkomen.

Al met al is het beeld van het AD onvolledig. Het weglaten van de huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderbijslag kun je zelfs tendentieuze journalistiek noemen. Er zijn echte structurele gevallen van armoede. Zoals mensen die door trage overheid in de problemen komen, of overheidsinstellingen die als onwrikbare dominostenen inkomsten waar mensen recht op hebben blokkeren. Waarom niet daar een artikel over gemaakt?

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Artikel over de Voedselbank, juli 2005

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier