[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen

vrijdag 25 april 2014 - De verkiezingen van 2014 leverden in Rotterdam geen nek-aan-nekstrijd op tussen PvdA en Leefbaar Rotterdam gelijk in 2010. De PvdA kampte met integriteitsproblemen in Feijenoord, en geloofwaardigheidskwesties mede door deelname aan het kabinet. Verder deed er voor het eerst een voor de kiezers aanvaardbare moslimpartij mee, Nida, die hoge ogen gooide in de traditioneel PvdA-stemmende allochtone buurten. Leefbaar Rotterdam zou wat te verduren kunnen hebben als de drie ouderenpartijen zich verenigden, maar die konden niet eens een lijstcombinatie maken, en haalden 0 zetels.

Na een analyse van de "spookstemmen" is er dan nu een algemene analyse van de verkiezingen. Deel twee van dit tweeluik is hieronder te downloaden.

Na de eerste commentaren zal het document verhuizen naar de site van de Stichting Politieke Academie. Hier is de samenvatting:

Het verhaal van de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam wijst op meer dan dat Leefbaar Rotterdam de grootste is geworden. Het laat ook zien dat die partij over de hele linie vrij goed behoud heeft getoond, al was er een uniforme daling van iets meer dan 1 procentpunt. De partij is de enige volkspartij van Rotterdam, net als in 2010.

De ouderenpartijen hadden hun achterban 1 zetel kunnen leveren, als ze wat strategischer hadden gewerkt, en , en hun lijsten hadden samengevoegd.

De PvdA was voor de kiezers blijkbaar een herkenbare partij, alleen met een boodschap die nu minder populair was. Net als VVD. Deze partijen moeten zo snel mogelijk aan de slag om hun raadswerk af te stemmen op hun achterban, en zo te zorgen dat de dalende lijn wordt omgebogen in een opgaande lijn.

CDA is op zoek naar de oude bolwerken, wat (te) veel energie kost. Energie die beter kan worden gestoken in het behoud van kiezers.

De SP won ook buiten de oude gebieden, en heeft nu de taak die nieuwe achterban te bedienen, anders zijn ze bij de volgende verkiezingen weer vertrokken.

D66 heeft weliswaar flink gewonnen, maar in de oude wingebieden. De partij zou kunnen proberen uit te breiden naar nieuwe wingebieden, zoals SP is gelukt, maar waar CDA dan weer faalt.

Leefbaar Rotterdam, en waarschijnlijk ook SP en Nida hebben laten zien dat democratie geen voetbalwedstrijd is waar alleen de doelpunten tellen, de scores bij de verkiezingen, al is elke stem er één. Het gaat om een mooie wedstrijd, om goed raadswerk (bij Nida goed voorbereidend werk), om een langdurige band met de kiezer, dan komen de stemmen er ook wel.

Als de Rotterdamse partijen niet te lang wachten om te analyseren waar hun achterban woont, wat voor behoeftes die hebben, wat de koers wordt tot 2018, en daar dan de komende jaren hard aan werken, kunnen ze stuk voor stuk de volgende keer een prima verkiezingsresultaat behalen.

Categorie: Epistels

Adobe Reader nodig Bijlage: De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen - april 2014 (2071 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier