[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

VVD in Hillegersberg-Schiebroek sleutelrol: recept voor apathie

woensdag 8 maart 2006 - In de deelgemeente werd altijd vrij traditioneel en stabiel gestemd. Daarom zal het best wel schokkend zijn voor betrokkenen dat de uitslagen alle kaarten door elkaar hebben geschud. De PvdA is de grootste geworden, op de voet gevolgd door Leefbaar Rotterdam, met de VVD plotseling van grootste naar derde partij. Voor de VVD is dit volkomen verdiend. Bestuurlijke willekeur en op persoonlijke relaties gebaseerde macht laten altijd een grote groep ontevredenen achter. Ze zullen het zelf wel uitleggen als "gemangeld in het mediageweld van Bos en Pastors". De VVD heeft een sleutelrol in de coalitievorming en dat zal waarschijnlijk leiden tot apathie. Er verandert naar verwachting niets...

Deze campagne heb ik mij wat op de vlakte gehouden. De statuten van mijn partij, de VVD, leggen de macht in handen van de lokale VVD-ers om partijleden die door de campagne lopen eventueel uit de club te gooien. Of het zo zou worden gespeeld hier is onwaarschijnlijk, maar je weet het nooit. In spannende tijden verliezen veel mensen hun humor en relativeringsvermogen. Bovendien denk ik dat over het algemeen de VVD de beste basis heeft voor een eerlijk en sociaal openbaar bestuur. Reden om mij in deze aan te passen aan de mores, ook al treedt de sublokale afdeling de beginselen met voeten. En nadat ik meende dat mijn politiek testament werd misbruikt om de redelijk functionerende CDA-bestuurder Stapelkamp een poot uit te draaien, ben ik wat huiverig geworden om goedbedoelde analyses en informatie in de lucht te gooien.

De PvdA is voor het eerst in zeer lange tijd de grootste partij geworden in Hillegersberg-Schiebroek: 4627 stemmen (5 zetels). Leefbaar Rotterdam zit er net onder met 4430 stemmen (ook 5). De VVD krijgt 4 zetels (4425 stemmen). CDA verliest een zetel en GroenLinks blijft stabiel (2 zetels: 2422 en 1827 stemmen). OPLW sluit de rij met een verlies van 4 zetels (1 zetel over, 1205 stemmen). D66 verdwijnt uit de deelraad. Inderdaad: slechts 5 stemmen maken het verschil tussen Leefbaar Rotterdam en de VVD. Leefbaar krijgt een restzetel. Pas op 9 maart zijn de definitieve stemmen binnen. Mocht de VVD 6 stemmen meer hebben, dan passeren ze Leefbaar en krijgen ze alsnog 5 zetels. Recount, recount!

Een coalitie moet bestaan uit de helft van de deelraad plus 1: 10 zetels. Mogelijke coalities zijn:

LRtd + PvdA = 10 (zeer onwaarschijnlijk)
PvdA + CDA + GrLi + OPLW = 10 (onwaarschijnlijk)
PvdA + VVD + GrLi = 11 (onwaarschijnlijk)
LRtd + VVD + CDA = 11
PvdA + VVD + CDA = 11

De resultaten over alle Rotterdamse deelgemeenten komen later nog, maar in de deelgemeente werd erg weinig blanco gestemd. In 1998 244 blanco stemmen, in 2002 268, maar in 2006 slechts 137. Of www.stemvoordedeelgemeente.nl nu zo goed heeft gewerkt valt te betwijfelen. Ik heb er geen campagne voor willen voeren, zie boven. De verkiezingen lééfden, dat is zeker.

Nu moet er een nieuwe coalitie komen. De PvdA heeft het voortouw als grootste partij. De huidige VVD raadsvoorzitter en lijsttrekker heeft zeer nauw samengewerkt met PvdA-ers. De CDA-dagelijks bestuurder en lijsttrekker heeft ooit laten weten GroenLinks te stemmen als er geen CDA zou zijn. Een coalitie linksom ligt dus voor de hand. De PvdA heeft traditioneel een probleem om dagelijks bestuurders te vinden. Ze hebben ooit met voorbedachte rade een geschikte bestuurder laten verhuizen naar de deelgemeente om de post op zich te nemen. Er moet dus iemand worden ingewerkt. De VVD heeft het probleem dat er twee onverenigbare karakters op de lijst staan, die ooit de voorzittershamer van de deelraad van de VVD naar de PvdA hebben laten verhuizen. De enige oplossing is dat de huidige lijsttrekker volgend jaar naar Den Haag gaat. Maar dan moet ze bij voorkeur wél tot die tijd raadsvoorzitter blijven. Om een explosie te voorkomen. Daar zal de VVD uit lijfsbehoud mee shoppen bij Leefbaar en PvdA. Er zal bij de PvdA mogelijk oud zeer zijn dat in 2004 tamelijk plotseling CDA en VVD hun PvdA-collegabestuurder lieten vallen.

Het verwachte scenario is dat gewoon de coalitie van de afgelopen 12 jaar in stand blijft: PvdA-VVD-CDA. Met Van Winsen als raadsvoorzitter tot 2007, waarna de PvdA een bestuurder heeft ingewerkt en de hamer overneemt. Leefbaar Rotterdam komt niet in beeld en mag oppositie voeren. Het is aan de PvdA om vanaf 2007 de bestuurlijke willekeur en op persoonlijke relaties gebaseerde macht te beëindigen naar echt op de burger gericht bestuur. In het verleden was de PvdA er sterk in om onregelmatigheden met subsidies waarin partijgenoten waren betrokken met de mantel der liefde te bedekken. Al met al een recept voor apathie.

Ik ben in ieder geval benieuwd of ze het blijven doen met 2 bestuurders, zoals mogelijk is gebleken. Wat ook kan is 3 bestuurders voor ieder 0,7 fte (70% van een voltijdsbaan). Immers, in december 2000 kregen de Bestuurders van Hillegersberg-Schiebroek 3.941,08 Euro bruto per maand, maar in maart 2004 al ieder 5.925,23 Euro. Een stijging van 2.000 Euro, of 50%... Als je ze nu 4.148 Euro per maand (70%) betaalt, dan is er nog altijd 200 Euro meer per maand dan in 2000, en gezien de kwaliteit van de lieden die erop af komen vrijwel altijd een vorstelijke stijging van het salaris dat ze in "de markt" kregen.

Aan de Coolsingel moet een coalitie worden gevormd van de helft van 45 zetels plus 1: 23. Mogelijke coalities (de meest onwaarschijnlijke weglatend) zijn:

PvdA + SP + GrLi = 23
PvdA + CDA + SP = 24
PvdA + VVD + CDA = 24

Immers:
LRtd + VVD + CDA + D66 + CU/SGP = 22 (onvoldoende)

De SP heeft hier een sleutelrol. Als zij hun extremistische ideeën opzij kunnen zetten kunnen ze aanschuiven bij CDA en PvdA. De PvdA zal in Rotterdam geen extreem linkse coalitie willen, omdat dat onmiddellijk terugslaat op hun resultaten in 2007. De "linkse coalitie" met GroenLinks is binnen GroenLinks en SP misschien bespreekbaar, maar alleen waarschijnlijk als alle andere deuren dichtvallen.
Het CDA zal best bij de PvdA willen aanschuiven, maar níet als er een te grote breuk is met het huidige beleid. En juist de deelname van de SP is daarmee strijdig. Blijft over de meest waarschijnlijke optie: PvdA + CDA + VVD. Daarmee kan de PvdA tonen het daadkrachtige bestaande beleid deels voort te kunnen zetten, en te verkopen als "typisch PvdA" wat belangrijk is richting 2007. Dan zal de VVD moeten bijdraaien "in het belang van de stad".

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Verkiezingsuitslagen in Hillegersberg-Schiebroek

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier