[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

De kogel door de kerk: toverballencoalitie in Hillegersberg-Schiebroek

donderdag 20 april 2006 - Het is volbracht. De sterkste zwaarden worden gesmeed uit vele laagjes en soorten metaal. PvdA-onderhandelaar Marges komt met een coalitie van PvdA (5 zetels), CDA (2 zetels), GroenLinks (2 zetels) en OPLW (Onafhankelijke Partij Leefbare Wijk, 1 zetel) op 10 zetels, een nipte meerderheid.

De tweede partij en grote winnaar van de verkiezingen Leefbaar Rotterdam (5 zetels) en derde partij VVD (4 zetels) blijven met lege handen achter. De vorige periode deed VVD-fractievoorzitter De Reus goed werk als formateur, waarbij alle partijen aan bod kwamen, en de blijkbaar beperkte onderhandelingskwaliteiten van Van Winsen verborgen konden blijven. Deze keer ging het dus verkeerd voor de liberalen.

De voor de hand liggende combinaties van Leefbaar Rotterdam/ VVD/ CDA of PvdA/ VVD/ CDA waren blijkbaar niet "leefbaar". Een coalitie PvdA/ Leefbaar Rotterdam liep volgens het AD Rotterdams Dagblad van 11 april spaak omdat Leefbaar de VVD erbij wilde hebben. En dat is best opvallend omdat Leefbaar kopman Dulfer zijn motivatie voor de politiek lijkt te halen uit de nodige akkefietjes met de deelgemeente, en toch wel moet zien dat de VVD een grote rol speelt in zijn ongenoegen. Volgens het AD van 15 april waren zelfs al akkoorden gesloten tussen Leefbaar en VVD. Het eerste tussenakkoord was dan ook voor de verrassende combinatie van PvdA, VVD en GroenLinks. Hoewel qua zetels voldoende (11) past GroenLinks niet bij het profiel van de nieuwe fractieleden die de VVD opstelt.

Het AD Rotterdams Dagblad van 11 april schrijft dat de sfeer in die coalitie al snel verzuurde, mede door de strijd om het voorzitterschap. Dat de VVD vermoedelijk bereid is geweest om haar ziel en ouwe moer te verkopen voor de voorzitterspost heeft niet mogen baten. Volgens het AD van 15 april bood Van Winsen zich zelfs aan als "bestuurshoofd", een noviteit. Een voorzitterspost opent voor Van Winsen de weg voor Kamerlidmaatschap in 2007. Die weg is nu nog steeds open, maar een hoge verkiesbare notering zit er dan niet in.

En nu dus de toverbalcoalitie. Leuk ook dat de OPLW, die vier jaar geleden de stap niet aandurfde, nu alsnog aansluit. Het zullen, ingedachte eerdere aangenomen besluitvorming van GroenLinks, wel drie portefeuillehouders van 0,7 fte worden. Waarbij er voor de OPLW geen bestuurder in het college zit.

Ik ben zelf blij dat nu Anton Stapelkamp, de beste bestuurder van de voorbije teams, geprolongeerd kan worden. Het zou mooi zijn als hij een paar jaar de voorzittersfunctie op zich kan nemen, tot PvdA-Marges is ingewerkt. Dat is hem op het lijf geschreven, en daarin kan hij mogelijk meer laten zien dan in de beperkte welzijnsportefeuille.

Voor de VVD wordt het spannend nu de botsende karakters van de beide oud-deelraadsvoorzitters Van Winsen en Spaapen in één fractie terecht komen. De kwaliteit die oud-VVD-Rotterdam fractievoorzitter Van Duin zou kunnen leveren als deelgemeentelijk VVD fractievoorzitter zal nu worden ingeleverd ten gunste van pluchebekleding voor Van Winsen. Ik ben heel benieuwd hoe zich dit verder ontwikkeld.

Categorie: Lokaal

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier