[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Accountants gemeente Rotterdam laten privé-gebruik gemeenschapsmiddelen Hillegersberg-Schiebroek onbesproken

maandag 16 april 2007 - In november 2006 besloot de deelraad van Hillegersberg-Schiebroek dat in april een informatiepagina in een huis-aan-huisblad is misbruikt voor partijpolitieke berichtgeving, betaald met gemeenschapsgeld. De Jaarrekening van het zittende dagelijks bestuur voert het gewoon op als “begrip kweken voor het handelen van de deelgemeente en draagvlak creëren voor het beleid dat zij (co-)produceert”. Volgens het bestuur draagt het bij aan “het creëren van eenduidig profiel, zodat taken en bevoegdheden van de deelgemeente duidelijk worden voor de burger”. De accountants van de gemeente Rotterdam (Audit Services Rotterdam) laten het gewoon passeren, zoals dat eerder met grotere bedragen ook gebeurde.

In het huis-aan-huisblad De Postiljon stond op 24 april 2006 op één van de deelgemeentelijke informatiepagina’s een persoonlijke boodschap van de voorzitter van het dagelijks bestuur met veel verwijten en laatdunkende opmerkingen aan het adres van de grote winnaar van de verkiezingen. In het huis-aan-huisblad Maasstad van 13 september 2006 verklaart de dan ex-voorzitter van het dagelijks bestuur dat de advertentie moet worden opgevat als een geschenk. Nog nooit in de geschiedenis van Hillegersberg-Schiebroek kreeg een lid van het Dagelijks Bestuur zo’n groot cadeau als afscheid zonder echt afscheid te nemen, als met de advertentie. Uit de Jaarrekening blijkt dat het gaat om 900 Euro die zo’n advertentie normaal kost voor partijpolitieke informatie, ambtenarenuren, de paginaruimte zelf met deelgemeentelijk logo, en de deelgemeentelijke BTW-vrijstelling. Juist het oordeel van de deelraad in november leidt tot de conclusie dat afbreuk is gedaan aan het beoogde begrip voor en draagvlak van de deelgemeente, en het eenduidig profiel in publicaties is doorbroken.

De laatste langdienende deelraadsvoorzitter nam écht afscheid en liet zelfs alle afscheidscadeaus ten goede komen aan een algemeen belang, waarover de deelraad zich had uitgesproken.

Het is niet de eerste keer dat de accountants van de gemeente Rotterdam uitgaven die wel zijn gemaakt, maar niet ten goede komen aan burgers, laten passeren. Van de Jaarrekening 2002 bleek in maart 2004 bijna anderhalve ton kwijt, wat in 2002 al vermoed kon worden. Over uitgaven die niet bijdragen aan doelstellingen hoort minstens een opmerking te worden gemaakt in de jaarrekening, en zo niet in de accountantsrapportage, en bij voorkeur te worden teruggevorderd.

Juist de accountants hebben een rol om nieuwe geldverslindende precedenten te signaleren, en te voorkomen dat in de deelgemeenten ons-kent-ons wel hoog van de toren blaast in raadsbesluiten zonder verdere consequenties, maar uiteindelijk de financiële afrekening onder het tapijt schuift. Naast bestaande forse vergoedingen (6.000 Euro bruto maandsalaris voor fulltime bestuurders in Hillegersberg-Schiebroek) wordt nog extra belastinggeld aangewend voor eigen profijt, en de bewaker Audit Services Rotterdam doet niets. Kleine instellingen en subsidieontvangers moeten door drie hoepels springen om subsidie voor burgergerichte activiteiten te krijgen en te houden, maar ons-kent-ons regelt ongestraft douceurtjes.

Daarom is aan wethouder Bolsius (Financiën) gevraagd wat hij vindt van de effectiviteit van de accountants.

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Brief aan wethouder Bolsius (Financiën) over effectiviteit accountants (66 kB)
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier