[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Artikel onderlinge kindmassage in oktober publiek beschikbaar

maandag 24 augustus 2009 - Rob Nanninga van Skepter laat weten dat in oktober het volgende nummer van het tijdschrift verschijnt.

Dan komt mijn artikel uit mei op de website te staan, en is het voor iedereen te zien. Tot die tijd kunt u voor een kopie contact opnemen met de Stichting Skepsis.

In juli heb ik alle onderzoeksaantekeningen op een rijtje gezet. Die zijn hieronder te downloaden.

***Update 6/10*** Hoe de historie ook is, mijn basisschool is de eerste van Nederland met een echt facultatieve aanpak van de onderlinge kindmassage. Er is inmiddels een tweede school met een facultatieve aanpak in Grijpskerk, maar daar gaan kinderen uit de klas. Op mijn school heeft een juf een integrale werkvorm bedacht. Ze neemt kinderen die niet meedoen aan de massage apart om samen een verhaal te lezen. Dat is de "missing link" in mijn publicaties. Het voorkomt dat kinderen het gevoel hebben "niet mee te doen"; het is gewoon "massageles". Het is zelfs de vraag of de andere kinderen in de klas ervaren dat sommige kinderen iets anders doen. En tenslotte zou je tenminste het vermoeden kunnen hebben dat het effect van de productie van oxytocine, als beschreven door Bello c.s. in bijgaande publicatie, ook door de nieuwe werkvorm van de juf wordt bereikt. Dit verdient brede navolging op scholen die de massage als methode hebben ingekocht.

Verontruste ouders in Grijpskerk hebben met de Hersenstichting gebeld, en daar blijft men bij de kritiek zoals verwoord in mijn artikel in Skepter en de aantekeningen hieronder.

***Update 1/12*** Op internet kun je vooral positieve verhalen vinden van scholen die de massage hebben ingevoerd. Maar niet van scholen die ermee stoppen. Basisschool De Vijf-er in Deventer is er al een tijdje geleden mee opgehouden.

Bij basisschool de Wiz@rd in Deventer vindt de medezeggenschapsraad dat de massage niet alle kerndoelen bedient die het zou moeten bedienen, en heeft de schoolleiding gevraagd een andere methode te kiezen. De onderlinge kindmassage werd overigens ingevoerd omdat de Onderwijsinspectie vond dat er iets aan sociaal-emotionele ontwikkeling moest worden gedaan. De onderlinge kindmassage was een goedkope manier daartoe.

De voorzitter van de MR schrijft: "Voor het primair onderwijs zijn leerdoelen opgesteld. Hierin staat high level wat iedere ouder mag verwachten dat zijn kind kent en kan na 8 jaar primair onderwijs, ongeacht de leermethode of gezindte van een school. Deze leerdoelen zijn iets uitgewerkt in leerlijnen. Het kerndoelenboekje zend ik je hierbij (link). De leerlijnen kun je terugvinden via de site van Tussendoelen & leerlijnen (TULE) van SLO. TCC zou je onder kerndoel 34 kunnen brengen. De leerlijnuitwerking van dit kerndoel vind je via deze link. [...] Zoals eerder aangeven hebben wij in de MR deze zomer een hele feitelijke evaluatie gedaan waarin we hebben gesteld dat TCC qua opzet al niet voldoet aan de onderwijskundige doelen van iedere school (de kerndoelen). Dit is onweerlegbaar zo. [...] Mijn indruk is dat TCC bij ons op school nu al niet meer op reguliere basis wordt aangeboden en dat het zodra er een goede meeromvattende methode is, helemaal verdwijnt."

Categorie: Notities

Adobe Reader nodig Bijlage: Pretentieuze vlag, dubieuze lading onderzoeksaantekeningen op een rijtje (464 kB)
Klik hier om het bestand te downloaden Downloaden: Het hele dossier
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier