[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Hoe zit het met vrachtvervoer over de HSL-Zuid?

donderdag 10 september 2009 - In mijn korte studie van gisteren schreef ik dat er vanaf 2012 vrachttreinen gaan rijden. En dat terwijl NS en Minister het ontkennen. Zit ik verkeerd?

De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft in januari 2008 een brief aan de Gemeente Lansingerland gestuurd dat er "voorlopig geen sprake van is vrachtverkeer over de HSL." Woordvoerder Joost van Vliet van ProRail laat in het Algemeen Dagblad van 25 juli 2009 weten dat "geen sprake van" is.

Is dat geloofwaardig? Op korte termijn vast wel. Maar op langere termijn moeten we kijken naar de grote terminal ACT die in aanbouw is in de Haarlemmermeer. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte in oktober 2008 bekend dat Minister Van der Hoeven van Economische Zaken 11 miljoen bijdraagt uit de envelop Sterke Regio's van het Fonds Economische Structuurversterking.

Met de terminal moet het goederenvervoer over de HSL worden bevorderd. De railterminal is onderdeel van het project ACT (Amsterdam Connecting Trade) en is een Randstad Urgent Project. De totale investeringkosten voor de terminal bedragen 34 à 43 miljoen euro.

De Minister van Economische Zaken ondertekende het contract voor ACT op 17 december 2008. Op de site van het Ministerie staat: "Kernbegrippen binnen ACT zijn duurzaamheid en een hoogwaardige inrichting met de ontwikkeling van alternatieve vervoersmogelijkheden over de weg, via de trein en over water. Dat gebeurt door bijvoorbeeld het vervoer van goederen over de Hoge Snelheidslijn mogelijk te maken. Het kabinet heeft 11 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de bij ACT behorende railterminal in Haarlemmermeer. Dit zogenoemde 'HST-Cargo' project is één van de pijlers van Amsterdam Connecting Trade."

De aansluiting op de HSL komt dan bij Hoofddorp.

De website van ACT laat onder de kop "Efficiënt vervoer" een mooi plaatje zien van een voortsnellende trein. Daar staat bij: "Via de hogesnelheidslijn vervoeren vrachttreinen straks op een snelle, betrouwbare én milieuvriendelijke manier goederen door heel Europa." De ontwikkeling van ACT is een initiatief van zes partijen: de Gemeente Haarlemmermeer, de Provincie Zuid-Holland, Schiphol Group, Hoogheemraadschap Rijnland, en AM (werkmaatschappij van Koninklijke BAM Groep). Natuurlijk doet de terminal meer dan alleen rail.

Op 8 september 2008 staat in Nieuwsblad Transport dat het de bedoeling is om met snelle vrachttreinen 's nachts de hogesnelheidslijnen te gaan gebruiken voor het vervoer van expres- en andere lading. Tot dan hebben al vijf luchthavens besloten om mee te doen: behalve Luik zijn dat Parijs, Lyon, Schiphol en Londen. Zij worden de eerste partners van het begin 2009 opgerichte 'Euro-Carex' (Cargo Rail Express).

Zowel Siemens als Alstom zouden al de laatste hand leggen aan een ontwerp en de offertes van een vracht-HST die 300 km per uur rijdt en waarvan de wagons de vorm van een vliegtuigromp krijgen omdat ze dezelfde luchtvrachtcontainers zullen vervoeren. De eerste Carex-trein zou in 2012 operationeel moeten zijn.

De website van Eurocarex is niet erg actueel. Toch is op de homepage duidelijk onze HSL te herkennen in de 1e fase van het netwerk. De Powerpoint-presentatie op de website schrijft meer over de treinen die we in Amsterdam kunnen verwachten. Dat moeten treinen van Alstom zijn, TRI standard, type PBA. Tri staat op de drie voltages die de locomotief aan moet kunnen. PBA staat voor Parijs-Brussel-Amsterdam. Die wordt ook gebruikt in de Thalys. De levertijd van de locomotief is 3 jaar. De wagons duren 3-4 jaar. Impressies staan hier.

Alstom maakt zich zeker druk om de geluidsproductie van hun treinen. In de brochure van een reguliere locomotief, staat dat de trein goed geïsoleerd is, minder dan 72 dB bij 140 km/uur ... in de cabine: "drivers work under excellent
conditions".

De enige belemmering tot dusver is de hoeveelheid lading die nodig is om de kosten eruit te halen. In 1995 in de zakenkrant Les Echos becijferd op 20.000 ton per as per jaar.

Als de grote terminal in de Haarlemmermeer klaar is, is met de slogan "Nederland distributieland" misschien aan die voorwaarde voldaan.

Ik ben niet tegen de HSL, en denk dat vracht per spoor met 300 km/uur een stuk beter is voor het milieu dan allemaal vrachtwagens. Maar je moet wel eerlijk blijven naar de burger, en zorgen dat je je zaakjes voor elkaar hebt als overheid. En als je overlast veroorzaakt, dan hoor je dat goed op te lossen. Net als gewone mensen.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Het hele "Dossier HSL"

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier