[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Een geluidskaart voor Lansingerland

donderdag 25 maart 2010 - De gemeente Lansingerland is de enige grote gemeente in haar omgeving die geen geluidskaarten maakt. Uit openbare bronnen is er met niet veel moeite een te maken. Maar er zijn nog meer kanttekeningen te plaatsen bij de informatievoorziening aan de burgers. En over wonderlijke beleidskeuzes bij CO2-, kerosine- en aardgas-leidingen.

***Update*** Samenvatting:

* Sinds 2008 zijn er veel geluidsbronnen bij gekomen in Lansingerland, en de geluidsoverlast stijgt, mede door slechte en defecte geluidsmaatregelen.
* Met eenvoudige middelen, en op basis van openbare bronnen is een indicatieve geluidskaart te maken, als burgerinitiatief voor de gemeentelijke verplichtingen onder de Europese Richtlijn Omgevingslawaai.
* Een indicatieve kaart is een goede basis voor de actieplannen die gemeenten in overleg met hun burgers moeten maken om geluidsproblemen aan te pakken.
* De gemeente Lansingerland prijst woningen in herriegebieden aan als “rustig wonen in de luwte van het dorp”.
* Maar ook als het gaat om pijpleidingen langs en door bebouwd gebied (CO2, kerosine, aardgas) is het gemeentelijk beleid opmerkelijk. Adviezen over risico’s van zelf ingehuurde experts worden niet altijd overgenomen.
* Diverse oplossingen zijn mogelijk, op de eerste plaats eerlijkheid, maar ook dubbel grondgebruik HSL.

Onderbouwing:

Klik hier.

De Geluidskaart:

Zie onderaan deze post voor diverse links.

Onder andere een versie om zelf te printen, een versie als hoge kwaliteitsplaatje, een versie om op te sturen naar afdrukcentrales van bijv. Albert Heijn, Hema, Kruidvat, enz., en een versie die ook door de drukker is gebruikt.

Achtergrond:

René Wendel van de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL en ik presenteerden de kaart vanavond in de gemeenteraadsvergadering in Bleiswijk. Alle aanwezigen mochten een poster met de kaart meenemen. En het was zo vol, dat de gemeente een extra zaaltje met videoverbinding had moeten regelen.

De Geluidskaart is een burgerinitiatief voor de gemeentelijke verplichtingen onder de Europese Richtlijn Omgevingslawaai. De kaart geeft een indicatie van de leefkwaliteit in Lansingerland wat betreft herrie van onder andere de HSL, de N209, het vliegveld, en de A16/A13.

De Stichting Stop Geluidsoverlast HSL heeft honderden exemplaren laten drukken, en vanaf 27/3 zijn gedrukte exemplaren gratis af te halen bij boekhandel Van Atten in het centrum van Berkel.


Zo lang de voorraad strekt. Zijn ze op? Maak er zelf een via de links onderaan deze pagina.

RTVLansingerland toonde de kaart op het kabelkanaal:


De Heraut: Aanbieding van de Geluidskaart aan de burgemeesterHet was trouwens erg mooi dat de raad toestond dat werd ingesproken in estafette-vorm met Powerpoint op deze eerste echte gemeenteraadsvergadering na de verkiezingen. De burgemeester maakte gelijk duidelijk dat het niet een gewoonte moet worden. Ach, verzinnen we volgende keer weer wat nieuws...

Het nieuwe raadslid Heuvelink van D66 vroeg waar het tabelletje met decibel-waarden en oordeel over de leefkwaliteit vandaan kwam. Of ik het zelf had verzonnen. Nee, het komt uit de nota die de gemeente gebruikt om de geluidswaarden voor allerlei woningen die ze bouwen in herriegebieden te verhogen.

En Jan Pieter Blonk van Leefbaar 3B was zo eerlijk om toe te geven dat ik dan misschien wel citeerde uit raadsstukken die hij allemaal ooit voorbij had zien komen, maar dat hij het nooit zo in verband had gezien. En of hij de onderbouwing van de kaart snel kon krijgen. Bij deze dus.

Op zich een vreemd idee dat waarschijnlijk de gemeenteraad vanavond 5 nieuwe wethouders heeft ingestemd, waarvan er 2 "medeplichtig" waren aan het beleid van het verzwijgen van allerlei problemen met geluid en pijpleidingen. De belangrijkste prestatie van politici is eigenlijk toch het kunnen vasthouden aan het eigen pluche. Niet visionair of doortastend beleid.

De raad kan besluiten alsnog deze heren te vervangen. Voor het wachtgeld maakt het nauwelijks uit. Gelijk de moeite nemen de in 2010 toch vreemde vertoning te repareren van een gemeentebestuur bestaande uit 5 witte mannen. We zijn toch zeker Staphorst niet? Laatste tip: Pijnacker-Nootdorp heeft maar 4 wethouders. Almere met 200.000 inwoners heeft er 4. Gemeente Westland met 98.000 inwoners heeft 5 wethouders. Waarom 5 fulltime wethouders in onze kleine gemeente? De kandidaat-wethouder Jan den Uil van de ChristenUnie heeft er zelfs een bezoldigde directeursfunctie naast, en is ook nog lid van het dagelijks bestuur van de Milieudienst Rijnmond DCMR (van die verdwenen rapporten over leefkwaliteit uit 1998 en 1999). Daar zit ruimte voor bezuiniging.

Grappig: politieke partijen hebben de mond vol over bezuinigingen hier en bezuinigingen daar. Bij ambtenaren, bij burgers, bij subsidie-ontvangers. Maar in de verkiezingsprogramma's en college-akkoorden lees je weinig over minder raadsleden, of minder wethouders...

***Update 27/3: raadsleden Braak en Heuvelink door elkaar gehaald in eerdere versie. Sorry, mijn onzorgvuldigheid!***

Vraag: Waarom is Bleiswijk Bomenbuurt rood? Ligt helemaal niet in de buurt van de HSL. Langs de N209 is het groen. Kan het daar niet mee eens zijn.

Antwoord: De kaart is niet alleen een HSL-kaart, maar een algemene geluidskaart van de leefkwaliteit in de hele gemeente, mede op basis van gegevens van het RIVM. Verwijzend naar de Europese richtlijn Omgevingslawaai. Alleen van HSL, vliegveld en A16/A13 zijn extra geluidszones ingekleurd. Voor klachten over die overige gebieden moet je bij het RIVM zijn. Lees de verantwoording in de bijlage hieronder, of in het kader op de kaart, want het RIVM zegt zelf ook dat de gegevens indicatief zijn.

(behalve de links hieronder kunt u via deze torrent, klik hier, meer versies van de geluidskaart ophalen. Gebruik torrent-software voor de download. Een PDF speciaal voor hogekwaliteitsdruk die gebruikt is door drukkerij De Potter uit Bergschenhoek, een JPG die je kunt uploaden naar de fotocentrales van Appie Heijn, Kruidvat, enz. voor meer posters, en een lossless versie in PNG-formaat).

Categorie: Lokaal

Adobe Reader nodig Bijlage: Een geluidskaart voor Lansingerland - "Rustig wonen in de luwte van het dorp" (2498 kB)
Klik hier om het bestand te downloaden Downloaden: Geluidskaart in PDF-vorm om zelf te printen
Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Het hele "Dossier HSL"

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier