[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Gemeente Lansingerland stelt ultimatum HSL

dinsdag 11 mei 2010 - De Gemeente Lansingerland liet door de Milieudienst Rijnmond DCMR geluidsmetingen doen. Resultaat: overschrijdingen van de norm, en dat loopt nog op. Bureau Peutz had vorige week al volgens de officiële spelregels geluidsberekeningen gemaakt. Zelfde resultaat, en het advies erbij dat de dienstregeling meer dan moet worden gehalveerd. Alles is te vinden op de site van de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL uit Berkel en Rodenrijs.

Zoals eerder gezegd ben ik een voorstander van de hogesnelheidslijn (nu die er eenmaal ligt), en van een zo optimaal mogelijke exploitatie. De HSL kan zorgen voor een beter gebruik van de "oude" spoorlijnen. Zodat de Randstad railverbindingen krijgt als Parijs en Londen. Interregionaal vervoer via de HSL, en intercity/lokaal/light rail via dat oude spoor.

In een verbouwde HSL past lichte vracht van wel 48 vrachtwagens. Dat kan met zeer hoge snelheid (dat is volgens ProRail ook de benaming van HSL-vracht) worden vervoerd.

Dat mooie beeld van hoogwaardige railverbindingen raakt door gestuntel steeds verder uit beeld. Alle zorgvuldigheid, zoals die in de eerste opzet in het oog werd gehouden, is overboord gegooid. Er wordt met heel andere treinen gereden dan voorzien, de geluidsmaatregelen zijn reflecterend in plaats van absorberend, en keuringen van het gebruikte materieel wordt niet gedaan conform de Europese regels. Dienstregelingen worden niet vooraf doorgerekend dat ze binnen de norm passen, zoals verplicht. De trein (AnsaldoBreda V250) is goedkoop ingekocht, en van een type dat andere landen inmiddels afdanken (getrokken rijtuigen in plaats van gedistribueerde motoren, zoals de Franse AGV, Duitse ICE-3). Van de tijdelijke rijtuigen die nu op de HSL rijden, intercity-rijtuigen uit de jaren 80) mogen na 30 jaar opeens de blokremmen vervallen, maar alléén op de HSL. Veiligheid heeft lagere prioriteit dan politieke wenselijkheid.

Sterker nog, ik vroeg aan de "politie" (Inspectie Verkeer en Waterstaat, IVW) hoe dat toch allemaal zo kan, en of het vervallen van de blokremmen niet een verdere herkeuring moet opleveren. Ver na de zelf gestelde antwoordtermijn van 10 werkdagen kreeg ik een mail van IVW dat het is doorgestuurd naar de politieke tak van het ministerie waar alle smoesjes over de HSL al vandaan komen. Nee, nog steeds niets gehoord. Maar er valt geen nieuws te verwachten.

Eerder liet die politieke afdeling nog weten zogenaamd met smart te wachten op toestemming om de blokremmen te mogen laten vervallen. Nu weten we dus dat die Inspectie horig is aan de politieke ambtenaren.

Mijn hart gaat uit naar de mensen in de wijk Rodenrijse Zoom in Berkel en Rodenrijs. Die wonen grotendeels in de "death zone" van een hogedruk gasleiding. Zie www.risicokaart.nl. Dat is informatie die ze moeten doorgeven aan kopers van hun woning. Ze maken meer kans te overlijden aan een gasontploffing dan de Staatsloterij te winnen. Ze hadden al te maken met trillingen van de HSL, die waarschijnlijk het risico op een ontploffing nog groter maken. Maar nu dus ook met "runaway trains" die maar met halve remmen op hogere snelheid dan ooit in hun 30-jarig bestaan over de HSL razen.

De gemeente blijft volhouden dat het rustig wonen in de luwte van het dorp is. En dat er door de geluidsmaatregelen geen last is van de HSL, ook al woon je op 100 meter.

Gelukkig probeert de Gemeente aansprakelijkheidsproblemen af te wenden door de Milieudienst DCMR geluidsmetingen te laten doen. En vandaag werd bekend dat die flinke overschrijdingen laten zien. Dat wisten we natuurlijk allemaal al, omdat het in drie voorbij rapporten stond, maar Lansingerland weet het nu ook! Heel goed. Het ministerie van VROM kan er niet om malen, zeiden ze pas in overleg met de stichtingen van belanghebbende burgers. Als er een brommer langsrijdt, of een vogel langsvliegt, is de meting bedorven. Metingen geven niet de werkelijkheid weer.

Gelukkig hebben we de Stichting Geen Gehoor uit Rijpwetering nog. Die liet volgens de spelregels van de rijksoverheid door het gerenommeerde bureau Peutz de berekeningen maken, die de smoesjesverzinners in Den Haag natuurlijk ook al hebben, maar tot nu toe weigerden te overleggen. Daaruit blijkt hetzelfde: normen overschreden. En een oplossing: de dienstregeling moet tot 40% worden teruggebracht. U leest het goed: 60% van de treinen moet eraf.

Maar ja, wie gaat nou er wat aan doen? Den Haag blijft volhouden dat er geen handhaver is. Ik geloof dat niet, zoals eerder geschreven. Maar ik wil nu eens wijzen op een fundamenteel punt. Ik ben een voorstander van eenvoudige wetgeving. Voor de overheid is het voldoende een set spelregels op te stellen. Ik zie niets in een wetgeving die de overheid ook nog eens gedetailleerd sancties oplegt. Dat is niet alleen dubbelop, maar ook niet flexibel.

Uit de overleggen met Den Haag, en die hebben dat overlegd met de gemeenten Kaag en Braassem en Lansingerland, blijkt dat de gemeenten de meest aangewezen instantie zijn voor de handhaving.

Het is daarom raar dat Lansingerland een ultimatum stelt, en de dreiging van een kort geding. De gemeente moet gewoon milieuambtenaren treinen laten aanhouden, proces verbaal opnemen, en eventueel overlast veroorzakende voertuigen in beslag nemen. Dat klinkt raar, en grappig (ik ga kijken!), maar wel de stand van de regelgeving. Het is het type regelgeving waar Verkeer en Waterstaat en VROM naar verwijzen. Gemeenten moeten dus niet bang zijn.

Lansingerland heeft burgers uitgenodigd om mee te doen met de rechtszaak. Ik raad die mensen aan heel goed te kijken wat de inzet is. Als de gemeente opzettelijk probeert om de eigen verantwoordelijkheden te ontlopen, kan het aanklagen van de echte handhaver (de gemeente) door de burgers moeizaam zijn.

En daar is veel geld te halen. Lansingerland houdt namelijk veel geld over op de onuitvoerbare bouwprojecten pal naast de HSL, en dat kan mooi naar gedupeerde belastingbetalers.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Tussentijds rapport en reactie Gemeente Lansingerland

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier