[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Smits bij Premtime

woensdag 8 juni 2011 - Vanmorgen werd ik gebeld of ik wilde aanschuiven bij Prem Radhakishun in verband met het vertrek uit Rotterdam van Ronald Sorensen. Leek mij leuk.

Op de bekende Prem-manier werd Sorensen uitgezwaaid. Hij was mede-oprichter van Leefbaar Rotterdam, jarenlang raadslid, en nu wordt hij senator voor de PVV.

Mijn bijdrage bestond uit het aangeven van wat Leefbaar Rotterdam had bereikt. Ik kon melden dat Leefbaar Rotterdam, net als de SP, in Rotterdam in meer dan de helft van de stembureaus de stemmen haalt. En dus een echte volkspartij is geworden, wat de PvdA bijvoorbeeld niet is in Rotterdam.

Verder kon ik wat vertellen over het verschil tussen Leefbaar Rotterdam en de PVV wat betreft de achtergrond van de kiezers. Dat was even lastig, want ik wist dat als ik over "correlatie" zou beginnen, Prem gelijk zou gaan doorvragen, wat de helderheid niet zou vergroten. Dus zei ik iets over dat de kiezers van de PVV tweederde uit niet-westerse allochtonen bestaan, en die van Leefbaar voor 1/3. Terwijl de PvdA een echte allochtonen-partij is. Niet helemaal correct, of zelfs wiskundig helemaal niet, maar voor de begripsvorming leek het beeld mij adequaat.

Hoe zit het precies? Men neme alle uitslagen van alle stembureaus van de gemeenteraads- en Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Men groepere alle stembureaus per buurt, aan de hand van buurtlijsten van de gemeente. Men bepale het percentage stemmen per buurt per partij. Men neme de CBS-data van die buurt erbij voor aantal niet-westerse allochtonen.

Daarna kan de correlatie van die 70 buurten worden bepaald. De statistische samenhang."0" betekent dat er geen verband is. "-1" betekent een volkomen negatief verband. En "1" een volkomen positief verband.

In dit geval: de PvdA is een allochtonenpartij, omdat het verband tussen kiezersbuurt en woonbuurt van niet-westerse allochtonen bijna 1 is. Leefbaar Rotterdam is daarentegen niet een "witte-mensen"-partij. Het verband is maar -0,6. Op grond van de algemene houding in de media zou je -0,95 verwachten. Bij de PVV is het nog sterker: het verband is maar -0,3. VVD en CDA komen er bij de kiezersgunst van de niet-westerse allochtoon veel slechter vanaf.

VVD en CDA staan in het rijtje om te laten zien dat de verschuiving en vermindering van stembureaus en het verschil in actualiteit tussen de raadsverkiezingen van maart en de kamerverkiezingen van juni niet echt een rol speelt.

Wie een betere populaire uitleg heeft voor dit fenomeen, laat het even weten.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Beluister de uitzending van Premtime

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier