[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Stem mee voor het Beste Raadslid van Nederland

zondag 2 maart 2014 - ***Updated Wie is het Beste Raadslid van Nederland? In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart gaan de Volkskrant, campagnebureau BKB, 3FM en Pauw & Witteman op zoek naar het beste raadslid van Nederland. Voor sommigen is het beste raadslid iemand die weinig eigen inbreng heeft, altijd braaf meedoet, en niet meer in de media komt dan de fractievoorzitter. Ik nomineer Edith Bal. Deadline is 5 maart, 12 uur.DEADLINE 1e RONDE: 5 maart, 12:00!

Update 4-3, 15:50: De stemming is stilgelegd door de organisatie wegens fraude. Volgens de site werden op een kandidaat uit Amsterdam heel veel stemmen uitgebracht vanaf een beperkt aantal IP-adressen. Edith Bal (lijst 3, nummer 13, VVD) scoorde 10 stemmen, Wouter Hoppenbrouwer (lijst 1, nummer 1, Leefbaar 3B) had 4 stemmen, en Gerard Bovens (lijst 5, nummer 1, PvdA) kwam op 41 stemmen. Dat is toch echt heel weinig belangstelling voor een "Festival van de Lokale Democratie".

============

Lansingerland doet het niet best, maar dat wil niet zeggen dat er geen goede raadsleden zijn. Er zijn er een aantal, maar natuurlijk kun je er maar ťťn de beste vinden. Meedoen aan dit project van Volkskrant, BKB, 3FM en Pauw & Witteman is niet een stemadvies. Ik weet nog niet op wie ik zelf ga stemmen. Is het op een van de vele goede VVD-kandidaten, is het op de onverzettelijke Neeleman, de strijdbare Nieuwe Democraten, de constructieve Wij Lansingerland, de prima voorstellen van Leefbaar 3B, de opmerkelijke aanpak van CDA, of de bedachtzame D66? Een vergelijking van alle verkiezingsprogramma's heb ik hier gezet.

Ik nomineer VVD-raadslid Edith Bal, en noem niet mijn nummers 2, 3, 4, 5. Wie het er niet mee eens is: nomineer een ander!

Voor mij is een goed raadslid iemand die zich profileert met een eigen onderwerp dat zowel politiek als maatschappelijk van belang is. In deze tijd is dat in Lansingerland ofwel financiŽn (lastenverzwaringen, sportclubs, verminderde dienstverlening), ofwel leefkwaliteit (geluidsoverlast van de HSL, het vliegveld en de N209). De komende periode zal het de overheveling van taken van de rijksoverheid naar gemeenten zijn, en hoe raadsleden daarmee omgaan.

Bij financiŽn is het probleem van raadsleden dat ze zich moeten mengen in gevestigde belangen, en allerlei afspraken. Bij leefkwaliteit is het probleem dat het maatschappelijk belang groot is, terwijl de lokale politiek denkt dat ze er weinig aan kunnen doen, zodat veel creativiteit en inzet nodig is om er wat mee te doen.

De raadsleden die in aanmerking kunnen komen voor "Beste Raadslid" hebben dus een lange adem, ze ondervinden veel tegenstand of juist desinteresse. Ze moeten dus hun eigen platform creŽren, onderwerpen naar zich toetrekken, via de media hun punt maken. Optimaal is als raadsleden uiteindelijk echte beleidswijzigingen of koerswijzigingen kunnen bewerkstelligen.

Van de in Lansingerland actieve raadsleden tussen 2010 en 2014 valt dan vooral Edith Bal op, raadslid voor de VVD. Ze zette al in 2008 als eerste de geluidsproblematiek van de HSL op de politieke agenda. Ze overlegde met Euro-parlementariŽrs en ze overlegde met bewonersgroepen. Ze organiseerde politieke avonden met kopstukken die ook door niet-VVD-ers druk werden bezocht. Ze haalde nationale televisie en radio met haar inzet. De gemeente Lansingerland was het eerst helemaal niet van plan, maar maakte een geluidskaart, en trok naar Den Haag om te onderhandelen met het ministerie. De gemeente zette eigen meetrapporten tegenover die van het Rijk.

Grootste prestatie van Bal is dat door haar niet aflatende positieve en constructieve inzet oude afspraken over de maximale geluidsbelasting van de HSL zelfs in wetgeving werden opgenomen. Daarmee is de basis gelegd om de komende jaren ook echt de herrie aan te pakken. Praatjes vullen geen gaatjes, geen woorden maar daden. Dat is Edith Bal.

Het mooist is als zo'n raadslid zich dienstbaar en creatief blijft opstellen, zelfs als de eigen partij alle arbeid niet beloont, en alleen een positie buiten de top 10 wil geven. Dat is een klasse apart. Zo'n raadslid stijgt boven zichzelf uit, en is daarmee dan "Het Beste Raadslid". Edith Bal is op plaats 13 gezet. Dienstbaar aan de inwoners van Lansingerland, aan haar onderwerpen, en aan haar partij, de VVD.

Hoe kunt u stemmen op Edith Bal?

1. Ga naar de verkiezingssite op Facebook

2. Klik bovenin op "Inzendingen", of vul onder "Zoek Jouw Gemeente" Lansingerland in.

3. Stem op Edith Bal

4. Zeg tegen anderen dat ook te doen

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier