[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Woestijnschool

donderdag 27 maart 2014 - De gemeente presenteerde vlak vóór de verkiezingen heel blij het bericht dat de bouw van de scholen in Westpolder doorgang zou vinden. En gisteren was er al bericht dat handtekeningen werden gezet met een bouwbedrijf. Toch wat kanttekeningen.

De problemen die onze gemeente heeft zijn er niet zo maar. Deels is het waarschijnlijk bewust aanjagen achter bepaalde belangen, die niet altijd de belangen van de bevolking zijn, en deels is het wanbeleid.

Naar aanleiding van de grote financiële moeilijkheden maakten het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Provincie vorig jaar een dieptescan, en concludeerde dat vooral buitensporig veel geld wordt uitgegeven aan onderwijs. Dat hoeft niet een feestje te zijn voor de inwoners, als de meerprijs terecht komt in allerlei "overhead", in plaats van de voorzieningen zelf.

Begin deze maand zette Partij Neeleman een artikel online, met daarin: "De aanbestedingen van de reeds gebouwde scholen liet ook te wensen over. Een geheim onderzoek heeft aan het licht gebracht dat ze middels vriendjespolitiek oftewel favoritisme tot stand zijn gekomen. Een incapabel geheel waardoor de gemeente nu aan het financieel infuus moet. Zoals eerder vermeld is er nu pas sinds februari 2014 wel een aanbestedingsbeleid. "

Zoals bekend is er bij de bouw van de eerste Westpolder-school, waarin de Gouden Griffelschool en Maximáschool zijn gehuisvest, een en ander mis gegaan met de aanbesteding.

In januari bleek nog dat de bouw van zowel de Westpolder 2-school (voor Kleine Kapitein en Klipper) als Westpolder 3 (Gouden Griffel) op losse schroeven stond.

Vooral Westpolder 3 is een lastige, omdat de Provincie waarschijnlijk de bouw van de geplande woningen daar gaat schrappen. De bouwplannen in Lansingerland stammen uit een ver verleden, waarin grote groei werd verwacht. Nu die enorme bouwplannen tot problemen voor gemeenten leiden, en bovendien de groei aan zijn eind komt, is het beter tijdig te bezinnen. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de Westpolder 3-school straks in een woestijn, waar nooit, of mogelijk pas over 20 jaar, woningen omheen worden gebouwd.

Met de tweede (tijdelijke) locatie Zilveren Penseel, bij de metro Westpolder, was het al een kwestie dat uit een gezin het ene kind in de hoofdlocatie zit, en een ander soms in de tweede locatie. Dat is nog doenlijk, door de relatief korte afstand, maar met de toekomstige woestijnlocatie voor Westpolder 3 is dat problematisch. Zeker omdat de Gouden Griffelschool de grote groeischool is, vanwege het kundige onderwijs en het gedreven personeel. De rare situatie ontstaat dan dat de halve woonwijk naar een buitenwijkse voorziening in de woestijn bij het bedrijventerrein Rodenrijs zou moeten forensen om de kinderen daar te brengen en op te halen. Het ene kind daar, het andere in de wijk. Of ouders dat zullen doen is de vraag. Het is aannemelijk dat de Westpolder 3-school deels leeg zal blijven. Er komt immers een Westpolder 2-school in de wijk. Of de Laurentiusstichting (waar de Gouden Griffel deel van uitmaakt) op termijn de lasten wil dragen van een impopulaire locatie, is de vraag.

De ligging van de school Westpolder 3 is beschreven op deze pagina. In onderstaande afbeelding uit die beschrijving is het kruisje de locatie waar WP3 komt. Klik hier voor de locatie van WP3 in Google Maps. Klik hier voor de locatie van de hoofdvestiging van de Gouden Griffelschool.Dat de Provincie heeft ingestemd (zie deze informatie) met de bouw van WP3 moet niet worden gezien als goedkeuring. Al eerder heeft de Provincie duidelijk gemaakt dat ze soms formeel geen kritiek kunnen hebben, en dat dat niet moet worden opgevat als dat de gemeente verstandig bezig is. Het moet ook niet worden gezien als bevestiging dat "dus" de Provincie de bouw van de omliggende woningen zal goedkeuren.

Het is daarom bijzonder snel dat er gisteren voorop 3B-krant (behalve een artikel met mijn naam als kop, geinig) een artikel stond over de handtekening die de wethouder Onderwijs morgen gaat zetten met een bouwbedrijf uit Bergambacht voor de bouw van de Westpolder 3-school.

Dat is des te opmerkelijk, omdat de bouwondernemer ook betrokken was bij de bouw van een groothandelbedrijf. In Pijnacker-Nootdorp. Uit een verslag van een gesprek met de naamgever van het bedrijf op de site van de politieke partij Eerlijk Alternatief in Pijnacker-Nootdorp blijkt dat het groothandelbedrijf wilde bouwen op grond die eigendom was van het bedrijf uit Bergambacht, maar dat duurde te lang, en toen vonden ze een plek in Lansingerland.

Daarover heb ik eerder bericht. Het groothandelbedrijf kreeg hier miljoenen korting op de grond, en ze mochten bouwen op een kavel dat nog lang niet was bestemd voor uitgifte, en waar nog allerlei werkzaamheden op moesten plaatsvinden. Later lichtte de gemeente de nieuwe "afspraken" toe. Nou ja, "afspraken" is een groot woord, het komt erop neer dat er een Nota Grondbeleid is, maar zodra er iemand komt voor meer dan 2 hectare, en cash betaalt, dan maakt het college een mooie prijs. Vanwege de schuldpositie. Het staat verder open voor alle invloeden, aanpassingen, afspraakjes, belangen, naar gelang de pet van het college staat. Zelfs kopen op afbetaling is mogelijk, dus "cash" is niet zo'n harde eis. "Differentiatie" is de nieuwe term...

Voor zover bekend heeft de gemeente de lagere grondopbrengst nog niet afgeschreven van de verwachte exploitatie van bedrijventerrein Oudeland, waar bovendien de Rekenkamer van had opgemerkt dat exploitatieplannen langer dan 40 jaar in de toekomst weinig realistisch zijn.

Die bouw is al begonnen, zie deze net gemaakte foto, op deze locatie:Gemeente Lansingerland zette er in februari een bericht over op de website van Oudeland. Zie ook deze site van een constructeur. En de bouwer is deze.

Zonder bouwbord erbij, zonder zichtbare kenmerken wie het bouwt.

Dus samengevat:

* Financiële problemen gemeente door favoritisme en wanbeleid
* Vooral onderwijs valt op als veel grotere kostenpost dan andere gemeenten, volgens ministerie en provincie
* Plannen voor twee nieuwe scholen in Westpolder, waarvan één de komende decennia waarschijnlijk in een woestijn
* Pas aanbestedingsbeleid sinds februari 2014
* In januari stond bouw nieuwe scholen nog op losse schroeven
* Morgen handtekening met bouwbedrijf, betrokken bij woestijnschool en groothandelbedrijf
* Groothandelbedrijf dat miljoenen korting kreeg en andere bijzondere deals
* Er wordt al gebouwd aan die groothandel, zonder bouwbord

Wie weet meer?

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier