[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Met een gat in de hand ben je een hele pief in Lansingerland

woensdag 18 februari 2015 - Op onderwijsgebied heeft Lansingerland een groot gat in de hand. Structureel wordt meer uitgegeven dan andere gemeenten, maar de raad wil niet terugkijken hoe dat komt. 3B-Krant deed dat wel, met bijzonder resultaat.

We weten de achtergrond van de financiŽle problemen uit de dieptescan die het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Provincie Zuid-Holland maakten van de gemeentefinanciŽn. Onze gemeente geeft structureel meer geld uit dan andere gemeenten, en financierde dat met grondexploitaties. Toen de bouwcrisis kwam droogde de inkomende geldstroom op, maar de politiek ging lekker door met uitgeven, tot op de dag van vandaag. Wat er tekort kwam werd bijgeleend. Een soort Griekenland aan de Rotte, dus.

Waar werd dat geld dan aan uitgegeven? Naast vele dealtjes in geheime vergaderingen waarvan de stukken geheim zijn of zoekgemaakt, kortingen aan enkele grote bedrijven, gesubsidieerde bouwprojecten (bouwen onder de kostprijs) voor lokale ondernemers, en malle prestigeprojecten als Bleizo, is veel geld uitgegeven aan onderwijs. Nou ja, niet echt aan onderwijs, maar aan de spullen eromheen. Je kunt heel veel geld uitgeven aan "onderwijs", zonder dat een leerling er een potlood extra aan overhoudt of een docent een euro meer salaris. In Lansingerland profiteert door de bank genomen (woordspeling) een minderheid (de bedenkers, initiatiefnemers, bouwers), worden de bijbehorende structurele uitgaven om het ding in stand te houden betaald door de inwoners en andere belastingbetalers, maar is er voor de eindgebruikers nauwelijks meer merkbaar in verschil met de oude situatie dan hogere gebruikskosten.

De onderwijskosten zijn in oktober 2014 onderzocht door bureau BMC. En dat is weer beoordeeld door de
Rekenkamer Lansingerland
. Dat werd afgelopen week besproken in de gemeentepolitiek en staat ook voor morgen op de agenda.

Daaruit blijkt volgens Leefbaar 3B "dat de Rekenkamer het BMC rapport feitelijk een onvoldoende heeft gegeven en de oorspronkelijke onderzoeksvraag onder eindverantwoordelijkheid van de toenmalig VVD onderwijswethouder, zonder de raad te informeren, is gewijzigd." Daardoor is niet alle informatie boven tafel gekomen die nodig is voor de controlerende taak. Een nieuw onderzoek kost weer veel geld.

De 3B-Krant wilde zich wel eens van de beste onderzoeksjournalistieke kant laten zien en zocht een en ander uit in een zeer lezenswaardig artikel. Klik hier.

Er blijkt het inmiddels herkenbare spelletje aan de hand van een vriendenrepubliek die elkaar belastinggeld toespeelt. En dan later heeft iedereen boter op het hoofd. Ik zie de uitwassen van de BOOR-fraude, kom in het artikel de oud-burgemeester weer tegen, de stoelendans tussen elkaar bevoordelende poppetjes, enz.

Heel goed van 3B-Krant. Dit soort artikelen zijn vast ook te maken over de gesubsidieerde bouwlust, Bleizo, het gemeentehuis, Wilderszijde.

Niet dat het er verder toe doet, onze gemeenteraadsleden blijken betrokken in de stoelendans om onze centen. Er verandert dus niets. Helemaal niet gek dat de gemeenteraad liever niet terug wil kijken, zoals de PvdA beschreef. Elke nieuwe ronde zijn er nieuwe kansen!

Categorie: Lokaal

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier