[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Bouwwethouder Lansingerland krijgt alsnog BING-toets

donderdag 3 november 2011 - Het Algemeen Dagblad heeft vandaag het nieuws dat de Lansingerlandse bouwwethouder, die directeur Bouwmanagement van zijn eigen bedrijf is, alsnog wordt getoetst door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Het onafhankelijk raadslid Neeleman noemt het een stap in de goede richting.

De gemeente plaatste de aankondiging maandagavond na werktijd (17:10) online. Nog deze maand zullen de twee (overgebleven) wethouders uit de periode 2006-2010 de toets krijgen.

Volgens het AD gaat het om een quick scan. Het college schrijft: "Deze toets is in het bijzonder gericht op (eventuele) nevenfuncties van de wethouders en/of belangen die mogelijk spanning kunnen opleveren met hun functie van wethouder. Naast de rapportage van het onderzoek zal BING, op basis van een beoordeling van de uitkomsten van de toets, ons ter zake een advies geven."

Het lijkt mij van belang dat iemand de mensen van BING een lijstje geeft van alle mogelijke nevenfuncties, en niet alleen die de gemeente relevant vindt.

Uit het AD-artikel bijvoorbeeld blijkt dat de gemeente de belangen van de wethouder bij het wellness-center in Bleiswijk "geen lopende zaak" vindt. Het belang van de wethouder bleek alleen door het bestuderen van series van collegebesluiten, waarin de bouwwethouder consequent niet deelnam aan de behandeling van onderwerpen betreffende het wellness-center. Inderdaad: dat is integer handelen. Men kan het college verwijten daar niet meer open over te zijn. Bovendien is het wellness-center volgens mij continu een zorg van het college.

Ik kopieer hier 2 passages uit mijn artikel van mei dit jaar:

++++++++++
3. In 2006 was er een kwestie van een legionellabesmetting in een wellness-center in Bleiswijk. Dat leidde tot het aftreden van een wethouder van de VVD. Er zou dus een zekere gevoeligheid te verwachten zijn bij het college. In april 2009 stuurde de Provincie een brief (zie het aangestreepte gedeelte), met daarin opmerkingen over allerlei voorzieningen die zijn aangebracht in dat wellness-center zonder de provincie daarvan op de hoogte te stellen. Dat is geconstateerd in september 2004 en juni 2008. Echter, er zijn notulen uit april 2007 (zie het aangestreepte gedeelte) waarin, in verband met een calamiteit, wordt gesteld dat het wellness-center over alle vergunningen beschikt. Hoe dat te rijmen? De wethouder maakte toen ook deel uit van dat college. Sterker, voor niet minder dan 8 aanpassingen in 2006 aan dat wellness-center was zijn mede-directeur van het architectenbureau de gemachtigde voor de aanvraag van de bouwvergunning. Volgens de gemeentewebsite is sinds 2008 het toezicht op voorzieningen als waarvan hier sprake is veel meer een verantwoordelijkheid van de gemeente geworden, dan van andere toezichthoudende instanties. Telefonisch is door de accountmanager van de VROM-inspectie bevestigd dat inzake gemeentelijke bestemmingsplannen en handhavingsbeleid de VROM-inspectie een stap terug doet en dat er een grotere taak voor de gemeenteraad komt.

4. Wegens de specifieke detaillering laat ik een scan van de brief achterwege, die in mijn bezit is, waarin staat dat er "van rechtswege" bouwvergunningen zijn verleend aan het wellness-center, bij brief van 27 januari 2011. Het ging erom dat de gemeente niet "binnen de daarvoor gestelde termijn" een besluit had genomen. Hoe zit het met de zorgvuldige afweging in dit geval?
++++++++++

BING zou kunnen kijken naar hoe de totale afwezigheid van de bouwwethouder in de afwegingen rond de handhaving van vergunningen en vergunningverstrekking van zakelijke partners van de wethouder is geregeld. Er mag geen enkele aansturing van ambtenaren zijn.

Het AD wijst verder op het belang van de wethouder bij een manege. Dat staat in het nieuwe financieel belangenregister. Maar vorig jaar juni voerde de bouwwethouder gewoon uitgebreid het woord over dit onderwerp. Daarvan zegt het college tegen de krant dat de wethouder dat beter niet had kunnen doen.

Over deelname aan besluitvorming over een project van de Rabobank in Bergschenhoek heeft het college naar alle waarschijnlijkheid een onware verklaring afgelegd. Er zijn nogal veel verbanden tussen de bouwwethouder en de Rabobank, en Bouwfonds (Rabo Vastgoed). Nog niet al die verbanden zijn onderzocht en benoemd. Vanavond zit er een gat in de meerjarenbegroting met betrekking tot woningbouw in het plan Wilderszijde. En raad eens welk bedrijf het marktonderzoek deed voor die woningbouw daar? Klik hier, op de site van de gemeente zelf. Zie ik spoken?

Het is dus maar de vraag of een quick scan alle vragen rond de dubbelrol zal kunnen laten verstommen. Maar, hoe dan ook, het is een goede eerste stap.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier