[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Plan voor Intercity Max kan weer uit de kast

vrijdag 18 november 2011 - NRC Handelsblad heeft vandaag een overzichtsartikel over de nieuwe plannen met de HSL. Het lijkt meer te gaan om een formele ontkoppeling, dan dat er volgende week opeens een chloortrein langs Lansingerland spoedt. En opeens kan er weer van alles, zoals het HSL-station waar Lansingerland op inzet.

In het artikel van vandaag lees ik dat het er vooral om gaat dat de aparte concessie voor de exploitatie van de HSL wordt beŽindigd. Het is een boekhoud-truuk: "De concessie voor de hsl wordt vroegtijdig beŽindigd, en gecombineerd met de concessie voor het zogeheten Ďhoofdrailnetí Ė de intercityís."

En die algemene concessie wordt fors duurder gemaakt. Daardoor kunnen de kosten van de HSL worden uitgesmeerd over het hele spoor. Wat dat betekent voor de tickets op de boemel Enschede-Zutphen zullen we nog wel horen.

In ieder geval kan alles wegstrepend voor de Rijksoverheid de pijn beperkt blijven tot 390 miljoen euro.

Of er ook daadwerkelijk "gewone" intercity's over de HSL gaan rijden is de vraag. De HSL heeft een ander voltage, en andere (modernere) treinbeveiliging (ERTMS), waar de NS volgens het NRC artikel op andere lijnen niet aan wil. ERTMS kan veel van de kop-staart-botsingen voorkomen, die de voornaamste treinongelukken waren de laatste decennia. De Traxx-locomotieven waarmee nu wordt gereden zijn speciaal geleast vanwege die dubbele voltages. En alle treinen op de HSL zijn op dit moment zů aangepast, dat ze zo weinig mogelijk herrie maken. Niet voldoende, maar toch hebben ze er 11 dB(A) uit weten te knijpen. Zou je er nu met gewone rijtuigen weer over hobbelen, dan gaat dat ten koste van zowel de gladheid van de rails, als de geluidsruimte.

Even aangenomen dat de bedreigingen door deze koerswijziging beperkt blijven, wat zijn dan de kansen?

Lansingerland kan bijv. opnieuw gaan lobbyen voor het upgraden van het station Bleizo. In de Toekomstvisie 2040 zegt de gemeente Lansingerland in Hoofdstuk 8 op blz. 88:

"Bleizo wordt een economisch middelpunt en een draaischijf in het vervoer. De hogesnelheidslijn (HSL) loopt dwars door het gebied. Het is dan ook logisch dat ter plaatse van Bleizo een station voor de HSL wordt gemaakt. De centrale ligging tussen Den Haag, Gouda (Utrecht) en Zoetermeer, samen met de intensieve werkgelegenheid in Bleizo, plus de formidabele ontsluitingen via A12, het transferium, de Oosterheemlijn en de ZoRolijn, geeft dit punt een enorm voordeel ten opzichte van andere stationslocaties van de HSL. Het HSL-station Bleizo geeft Lansingerland een goede aansluiting op het internationale railnet. De bedrijvigheid in Lansingerland is sterk internationaal georiŽnteerd."

In de Structuurvisie, vlak voor de verkiezingen van 2010 aangenomen door de gemeenteraad, staat op blz. 18 dat de gemeente verwacht: "Op de kruising van de HSL met de spoorlijn Gouda-Den Haag is het HSL-station Bleizo
gerealiseerd."


De Provincie Zuid Holland steunt dat. In de Structuurvisie staat nog altijd de HST Oost opgenomen. Een snelle trein richting Duitsland over bestaand spoor (alleen hogesnelheidstrein versus hogesnelheidslijn met daarop een hogesnelheidstrein). Die is niet helemaal dood, zoals uit dit verslag uit 2008 valt op te maken.

In 2002 schreef de Provincie het rapport "Knopen Leggen". Daarin wordt op blz. 64 de HST Oost genoemd in combinatie met RandstadRail en HSL.

Dat paste dan weer in Rijksbeleid, het zogenaamde Rondje Randstad, onderdeel van de Vijfde Nota Ruimte.

Tot nu toe zag de NS een station Bleizo niet zitten vanwege reizigersvolumes. Laat staan een HSL-station Bleizo, om van de snelle trein geen stoptrein te maken. Het Rijk doekte de plannen van Rondje Randstad op vanwege de hoge kosten.

Maar het kan zo maar dat oude plannen nu uit de kast komen. Veel investeringen zijn immers al gedaan, of hebben een nieuwe bestaansreden nodig (lezer, ik maak met opzet dit grapje).

De wethouder van Zoetermeer zou er ook wel oren naar hebben, stond gisteren op het blog voor stedelijke onderwerpen SkyscraperCity.

NRC Handelsblad verwijst naar het oude Intercity Max-plan. In het archief van de Telegraaf is een artikel te vinden over dat netwerk van speciale snelle treinen uit 1999. Er werden toen zelfs al modelletjes van verkocht:De Intercity Max, werd volgens de Telegraaf, ingezet als middel om ook de HSL-concessie te verkrijgen: "Om het netwerk tussen de steden te laten functioneren, is het voor de NS financieel noodzakelijk om ook de HSL te mogen exploiteren. Daarnaast verwacht de NS veel van de aansluitingen van de Intercity Max op de HSL. Goede aansluitingen worden eenvoudiger als ťťn bedrijf beide spoornetten exploiteert."


(Bron: Telegraaf)

En nu heeft de NS het mooi voor elkaar om beide netten te mogen combineren. Het kost wat, maar dan heb je ook wat!

Update: de Ministerraad is akkoord. De huidige concessie van de HSL wordt pas per 2015 beŽindigd, en dus niet onmiddellijk.

Zie de HSL Telex van vandaag.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier