[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

De horti-avonturen van onze burgemeester

dinsdag 24 januari 2012 - Glastuinbouw is zeer belangrijk voor de lokale economie van Lansingerland. De overheid kan dat enigszins beïnvloeden, maar of dat moet met grote scheppen of smart money is een politieke keuze. Verder is het interessant om de persoonlijke betrokkenheid van bestuurders onder de loep te nemen.

In mijn laatste dagen als wethouder, meer dan 10 jaar geleden, kwam mijn sectorhoofd naar mij toe. Hij had een ambtenaar "over", en die wilde "Kunst en Cultuur" gaan doen. Hij had het al besproken met mijn opvolger, en die vond het ook best. Ik vond het maar raar: je zet ambtelijke bijstand in om benoemde problemen op te lossen, tot ze opgelost zijn of geen prioriteit meer hebben. Met de woorden van nu: ik zie niet zoveel in "linkse hobby's".

Geen discussie over dat onze gemeente beleid moet maken ten behoeve van onze glastuinbouw. Speerpunt van de lokale economie. Maar moet je niet uitkijken dat het geen "rechtse hobby" wordt? Want dat heeft geen meerwaarde voor de sector.

Ik hoor wel eens dat men op het bestuurseiland (straks letterlijk als ze in het Paleis zitten) de stukjes over de HSL op deze site wel best vindt, en die over de begroting al een stuk minder. Maar ze krijgen jeuk van de berichten over de integriteit van bestuurders. Die mensen kan ik aanraden om nu meteen te stoppen met lezen. Als iemand erover begint: steek de vingers in de oren en zing heel hard "la la la".

Mooi, nu zijn we onder ons, onder het motto "dan maar geen lintje". Aanleiding is het onbevestigde bericht dat in een eerste versie van het belangenregister alleen een aantekening stond over een belang van de burgemeester bij Greenport. Feit is dat alle collegeleden een integriteitstoets kregen van BING, behalve de burgemeester. Het CDA stelde er onlangs een beetje omfloerste vraag over (vraag 3). Aan de andere kant: sinds 2007 zijn er gedragscodes voor "collegeleden", dus inclusief de burgemeester. Feit is verder dat de burgemeester een nogal bijzondere aanpak heeft van de vragen die onafhankelijk raadslid Neeleman sinds een jaar stelt over de bestuurscultuur.

Wat weten we verder? In de loop van 2007 kwam de burgemeester in dienst. In de Jaarrekening 2007 staat op blz. 38 dat de lasten van het Programma Economie en Glastuinbouw 24.000 euro bedroegen.

In de Jaarrekening 2008 is dat opgelopen tot 344.352 euro (blz. 56).

In de Jaarrekening 2009 is het opgelopen naar 660.000 (genummerde blz. 65, of blz. 67 van de PDF)

De score in de Jaarrekening 2010 is 577.000 (blz. 72)

Kijken we in de Begroting 2011, dan staat er eerst 859.000 euro gereserveerd, later teruggebracht tot 811.000.

Voor de jaren 2012, 2013, 2014 en 2015 is het een tandje minder: 681.000, 646.000, 646.000, 651.000 (blz. 56).

Conclusie: de lasten van het programma Economie en Glastuinbouw zijn sinds 2007 gestegen van 24.000 tot 681.000 in 2012: 2838%, voorlopig stabiliserend op dat niveau.

Heeft dat effect op werkgelegenheid? Volgens de tabel op blz. 54 is de werkgelegenheid in de hele economie met 12% gestegen tussen 2007 en 2010, het totale aantal bedrijven toegenomen met bijna een kwart. Of heeft dat te maken heeft met de bevolkingsgroei tussen 2007 en 2010 van 10% (blz. 7)? Waar steeds meer eenpitters bij zijn, en door de economische omstandigheden ook in de bestaande bevolking steeds meer zzp-ers zijn?

Nou kom ik bij de "rechtse hobby", waarmee ik dus niet "glastuinbouw" als sector bedoel, of beleidsaandacht daarvoor. Maar wel bestuurlijke druktemakerij. En net als bij linkse hobby's is daar nog wel eens wat te plukken van de geldboom.

Kijken we in het Register nevenfuncties college op de bladzijde van de burgemeester. Hij is onbezoldigd lid van de stuurgroep Greenport Holland Overheden, het Bedrijvenschap Hoefweg, en de Raad van Commissarissen van de Glastuinbouwontwikkelingsmaatschappij Overbuurtsche Polder Beheer B.V.

Functies waarvan je kunt zeggen dat ze in het belang zijn van de gemeente, horen bij zijn portefeuille Economische zaken en Glastuinbouw en Greenport. Al zou er ook eens iemand met de stofkam door al die nevenfuncties kunnen gaan.

Mij valt de functie Voorzitter bestuur Horti Fair op. Bezoldigd met 6.750 euro. "Peanuts", hoor ik iemand roepen. Een alleenstaande met bijstand krijgt 50% van het minimumloon. Voor 2012 is dat 723 euro per maand. De vergoeding voor het voorzitterschap is meer dan 9 maanden uitkering om van te leven.

Is die functie niet verbonden met de portefeuille? De scheidend voorzitter van Horti Fair begroet onze burgemeester met de woorden: "Daarnaast is bij de heroriëntatie van de Horti Fair vastgesteld, dat de binding met de tuinbouw ook bestuurlijk moet worden versterkt."

Mij lijkt die 6.750 euro in de gemeentekas te moeten vloeien.

Het is natuurlijk leuk voor de burgemeester om een echte vakportefeuille te mogen vullen, in plaats van vooral bestuurlijk de boel bij elkaar te houden (zoals de burgemeesterspost is bedoeld). Door berispingen uit te delen aan nieuwsgierige raadsleden en zo. Zonder BING-toets, of aandacht voor de gedragscodes, let de gemeenteraad wel een beetje op de centjes die er omgaan in de portefeuille (incl. die in zijn achterzak) van de burgemeester? De begrotingen staan er niet zo best voor, immers, en in deze tijd van crisis mag je ook proberen maat te houden met de staat van de samenleving.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier