[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Geen lagere opkomst verwacht in Lansingerland

dinsdag 11 maart 2014 - Volgens RTV Rijnmond gaan er weinig mensen stemmen in Lansingerland. Zou dat echt zo zijn met zoveel keus? Het kan grote verschuivingen veroorzaken. Mijn voorspelling: D66 en lokale partijen gaan winnen in 2014.

Bij het interview gisteren met RTV Rijnmond zeiden de verslaggevers dat ze best veel mensen hadden gesproken die niet gingen stemmen. Ook al was het geen representatieve steekproef, en waren ze alleen in Bleiswijk.

Voor de uitzending gebruikten ze alleen mijn positiefste uitspraken. Dus niets over de "prestaties" van Leefbaar 3B, en over de medeplichtigheid aan de crisissituatie van onze politiek. Al met al een mooie campagnespot voor Leefbaar 3B. Zie hier de uitzending:



Of het helpt is dus de vraag. Door de Stichting Politieke Academie zijn wat artikelen online gezet over opkomst. Lokale partijen blijken niet de opkomst te verbeteren. Of dat in Lansingerland ook zo zal zijn, moeten we ervaren. Ik denk zelf dat door de zeer ruime keuze toch ook de meest teleurgestelde kiezer wel wat van haar/zijn gading moet kunnen vinden. Voor heel Nederland verwachten we dat dit de laatste verkiezingen zijn met een opkomst boven 50%.

Bedenk dat opkomst zich niet evenredig verdeelt over alle partijen. Over het algemeen (de Lansingerlandse situatie is overigens licht anders) stemmen VVD, D66 en GroenLinks-aanhangers trouwer: ongeveer 70% opkomst. Terwijl SP, PVV, 50Plus-achtige partijen juist slecht opkomen.

Een lage opkomst is daarmee in het voordeel van VVD, D66 en GroenLinks. Stel dat maar 4 van de 10 mensen gaat stemmen. Stel dat 2 van die mensen stemmen op VVD, D66 of GroenLinks. 1 Stemt op PvdA of CDA, en 1 op een lokale partij. We hebben 31 raadszetels te vergeven, dus zijn in die situatie straks 15 of 16 zetels bezet door VVD, D66 en GroenLinks. Zoals gezegd, deze verhoudingen liggen iets anders hier. Ik geef dit als voorbeeld.

Wie niet gaat stemmen moet dus weten dat niet alleen die stem verloren gaat, maar tot heel scheve machtsverhoudingen kan leiden.

Voor aanhangers van VVD, D66 en GroenLinks daarentegen is het verstandig om mensen die zeggen niet te gaan stemmen, niet te overtuigen dat wel te doen. De kans is groot dat die op een andere partij stemmen. In stemmenaantal maakt dat niet uit, maar het percentage van de eigen partij daalt.

Voorbeeld: als 4 mensen gaan stemmen, waarvan 2 op VVD, D66 of GroenLinks, dan is dat percentage 50%. Als er 5 mensen gaan stemmen, waarvan nog steeds 2 op de drie genoemde partijen, is hun percentage nog maar 40%.

Nogmaals, ik denk dat het met de opkomst hier wel mee zal vallen. Een voorspelling voor Rotterdam heb ik vorig jaar september al gegeven, en dat artikel is opgenomen in het tijdschrift De Volksvertegenwoordiger.

Voor Lansingerland is er weinig van te zeggen, behalve wat algemene verwachtingen. Van Leefbaar 3B zal de kiezer wel doorhebben dat het echt niet een soort Leefbaar Rotterdam is, die zich verzet tegen de gevestigde orde. De grootste prestatie van Leefbaar 3B is dat ze het vier jaar hebben volgehouden als collegepartij. Normaal gesproken een pluspunt, maar als je medeplichtig bent aan bestuurlijke en financiële instabiliteit (volgens de Provincie), dan had je beter wat harder van leer kunnen trekken. Ik denk dat ze van 9 naar 5 of 4 zetels dalen. Wat nog altijd heel riant is.

CDA zal ook dalen van 6 naar minder. Ondanks goede oppositie en een eigen geluid. Politiek is niet altijd eerlijk.

VVD blijft min of meer gelijk.

PvdA blijft op ongeveer 3.

ChristenUnie blijft op ongeveer 3.

D66 stijgt van 2 naar wat meer.

GroenLinks houdt 1 zetel.

Huis de Haas kan het geweld van de nieuwe partijen, na ondergang van Huis de Haas, niet verdragen.

Dan blijven er ongeveer 6-8 zetels over voor de drie nieuwe partijen. Wij Lansingerland krijgt er ongeveer 2, NDL en Neeleman gaan voor de rest.

E.e.a. is gebaseerd op de geografische verdeling van stemmen en klustering, op verdeling van opkomst, op trends, en op een dikke duim.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier