[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Wie krijgt een preek?

maandag 4 juli 2016 - De gemeente nodigt mensen uit om te praten over hun tweets. Maar openheid lijkt niet gewenst. Burgers, weest alert!

Vorige week ontving ik een mail:

"Naar aanleiding van uw twitterberichten over de Hergerborch zou [voornaam en achternaam wethouder ChristenUnie] graag een keer met u in gesprek gaan. Schikt het u om woensdag 6 juli a.s. om 16.00 uur op het gemeentehuis te komen?"

Wazdadan? Is het in het kader van "de politie is je beste vriend", zoals in Breda? Of je komt op woensdag naar het gemeentepaleis, of we trekken een keer 's nachts je deur eruit? Een gevalletje Nekschot? (NB: Ik bedoel de cartoonist, niet de activiteit.)

We kennen ook allemaal onze gemeente. Wie wel eens een gesprek heeft gehad met ambtenaren, bijv. over een bezwaar tegen de onroerendezaakbelasting, en het gespreksverslag later ontvangt, kan dan denken: "was ik daar ook bij"?

We weten ook van inwoners die bij de gemeente op gesprek gaan en aan de andere kant van de tafel een hele batterij door de inwoner zelf (mede) betaalde ondersteuning aantreft. De wethouder, een ambtenaar, een dure jurist, enz. Waarbij de inwoner onder alle geweld moet bezwijken. By design.

We weten ook nog van de voor-vorige burgemeester, die toen een inwoner het niet vertrouwde en een raadslid meevroeg als getuige, dat raadslid een geheime berisping gaf, met een vals beroep op de Gemeentewet. De burger is vogelvrij, en o wee het raadslid dat daar anders over denkt.

Aan de andere kant, wat voor verkeerds staat er dan op mijn Twitter-account over Hergerborch? Hier een overzicht.

Maar goed, in 140 tekens moet je direct communiceren en omhaal van woorden achterwege laten, dus je staat al snel op lange tenen.

Daarom dit antwoord teruggestuurd:

"Twitter is een vluchtig medium met maar 140 tekens. Om daar een gesprek over te voeren lijkt mij weinig zinvol.

Waar wel een gesprek over kan is het blog, en bijvoorbeeld het blogartikel. De laatste aanvulling daarop was op 21 juni.

Het lijkt mij tevens uitstekend als ik dan gelijk gelijk de breakdown kan meekrijgen van de kosten van de opvang in de Sterrenhal. Daar had ik al een paar keer om gevraagd, maar nog niet gekregen. Het gaat om bonnetjes en facturen. Wie kreeg geld van de gemeente en voor welke diensten/producten.

Ik neem aan dat ik ook iemand kan meenemen als getuige van het gesprek? Tenzij de wethouder ook alleen aanwezig is. Of zullen we het gesprek opnemen? Het is altijd interessant voor anderen om te zien hoe ons gemeentebestuur functioneert en media te woord staat.

Graag verneem ik uw spoedige reactie."


Dat filmen leek mij wel wat. Met het risico dat ik echt toch eens iets fouts op Twitter heb gezet, terwijl ik altijd mijn best doe eerst tot 10 te tellen. En dan zou er dus een filmpje bestaan waar ik deemoedig moet toegeven dat ons gemeentebestuur het morele recht aan haar kant heeft. Het zou wat moois worden.

Het gaat niet meer door. Vanmiddag belde een ambtenaar af met het smoesje dat ik het "breder" wilde trekken. Nee dus. Dat ik het over de Sterrenhal wilde hebben. Nee dus, alleen nakomen van mijn WOB-verzoek, hoeven ze die bonnetjes niet op te sturen als ik er toch ben. De ambtenaar zei dat die wethouder niet ging over de opvang in de Sterrenhal. Dat zal best, maar ten eerste is er collegiaal bestuur en ten tweede had ze er toch wel enigszins mee te maken. Op 19 november 2015 stuurde ik een brief naar de ChristenUnie-wethouder over de Sterrenhal. Die werd op 4 december beantwoord door een ambtenaar uit het beleidsveld van de wethouder (en die trouwens ook fractievoorzitter is van GroenLinks in Rotterdam Delfshaven).

Ik blijf beschikbaar voor een goed gesprek met welke gemeentebestuurder dan ook.

De vraag is wel of andere inwoners zo'n uitnodiging hebben gehad en naderhand bibberend weer thuis op hun bank zitten met een kopje lauwe thee. Wees voorbereid! Neem iemand mee die je later een hart onder de riem kan steken. Of maak een filmpje. Stiekem filmen zal ik zelf nooit doen, maar ik ontvang graag de opnamen.

Ik hoor graag hoe het ging.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier