[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

(Half)jaaroverzicht 2016

zaterdag 31 december 2016 - 2016 Was het jaar van opschaling van kritisch blogger naar verandering. Dat kost tijd. Veel tijd. Een blog zat er niet altijd in. Daarom geen Jaaroverzicht maar een (Half)jaaroverzicht.

In Lansingerland was al duidelijk dat verkiezingen niet altijd de gewenste verandering geven. De poppetjes veranderen, maar het beleid gaat voort. Beleid waarbij toekomstige inkomsten worden bestemd voor uitgaven. Dat heet "speculatie". Werd bekritiseerd in de crisisjaren door o.a. de Rekenkamer. Nu de verkoop van grond weer aantrekt lijkt de noodzaak te vervallen om de financin op orde te brengen. Zelfs de VVD laat na het betreurde vertrek van fractievoorzitter Van Noort in september 2015 de teugels flink vieren. Ze zijn blij met zelfs de grootste misstappen van het college, zoals Bleizo.

De prioriteit is het uitgeven van geld, niet controle of het geld er nu wel is. En de Rekenkamer, die daarop aandrong, mag dat onderwerp van de gemeenteraad niet meer beetpakken (zie de foto in de tweet op plaats 10):


Ik ben zeker niet de enige die dat signaleert. We hadden een referendum over een associatieverdrag met Oekrane in april. Dat werd van alle kanten tegengewerkt door onze machthebbers. Door subsidie-afspraken niet na te komen (te laat besluiten om nuttig te zijn), te doen alsof het niet belangrijk was, stemlokalen te sluiten, enz., enz. Aan de ene kant was het dan weer grappig dat vooral het voor-kamp fraudeerde met die subsidies en terug moest betalen, aan de andere kant was het ook weer niet grappig omdat ik zelf flyerde voor de voor-stem en het niet prettig is als jouw kant van het politieke spectrum er zo slecht af komt.

Bij het referendum van april vormde de GeenPeil-campagne de grootste politieke campagne ooit met 3.000 vrijwilligers die 1,2 miljoen folders verspreidden in 63.000 postcodes. Lees er hier alles over wat je nog niet wist.

Wat interessant is is de uitslag. We kunnen het geografische patroon van de locaties van de stemlokalen waar de vr-stem viel vergelijken met de die van de tegenstem en van waar de stemmen vielen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014:Het referendum leek vooral een feestje van VVD en D66-kiezers. Waarbij D66 vr en blanco stemde (blanco was anders dan bij andere verkiezingen deze keer een geldige stem) en VVD, Wij!, Neeleman en GroenLinks cirkelen rond de tegen-stem.

CDA, ChristenUnie en Leefbaar 3B hielden zich afzijdig.

Het kan nog op een andere manier in beeld worden gebracht. Als we alle stemlocaties in Nederland op volgorde leggen en kijken waar in volume de meeste tegen-stemmen werden uitgebracht, dan scoort Lansingerland hoog op de ranglijst. Het gaat om forse bijdragen aan het nee-kamp in stemlokalen in Bergschenhoek en een paar in Bleiswijk. De voorstem was op die schaal vooral belangrijk in het nieuwe deel van Berkel en Rodenrijs. Twee stemlokalen hadden sowieso een hoge opkomst waardoor het beeld in volume gemengd is:


(Rood=tegen, Groen=voor)

In nota bene de helft van de stemlokalen (10 van 22) is er dus opvallend veel tegenstand tegen de plannen van de machthebbers. Lansingerland deed dan wel hetzelfde aantal stemlokalen open als bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015, maar wel eentje minder dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en zelfs vier minder dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van komend jaar.

Het was mijn genoegen om dit jaar te toetsen hoe onze gemeenteraad, die graag op hun eiland in Bergschenhoek onderling vergadert, open staat voor burgerinitiatieven. Ze hebben bijvoorbeeld besloten om een aantal lange doorgaande wegen als woonerf te benoemen zodat er een maximum snelheid van 30 km/uur kan worden ingevoerd. De politie gaat dat niet handhaven omdat het wegbeeld niet overeenstemt met de verkeersregel. Het is gewoon heel dom allemaal, en het is niet de moeite waard om het daar verder over te hebben, want niemand gaat zich daaraan houden. Je kunt al uittekenen dat dan de gemeenteraad verontwaardigd daarover gaat vergaderen. Onder elkaar. We laten ze maar.

In dat domme mobiliteitsplan hadden ze ook nog verzonnen om de afsluiting van de Noordeindseweg half terug te draaien. Eeuwenlang kon je gewoon over de Noordeindseweg rijden, simpelweg de snelste route richting Zoetermeer en snelweg en terug. Vorige colleges sloten die route af, zodat je nu door navigatie-apparatuur door de woonwijken wordt geleid, want dat is nu de snelste route. Tot verdriet van de omwonenden. Het huidige college wil de Noordeindseweg weer half openstellen, maar niet na forse donaties aan wegenbouwers, die daar dan vast ook wat werk voor zullen verrichten. Dat mogen we hopen, tenminste. In Westpolder werd zo maar bijna 15 miljoen gegeven aan een particuliere ondernemer zonder dat we er echt wat mee opschieten.

Er was zogenaamd inspraak geregeld, maar dat was een wassen neus omdat het over dat oliedomme mobiliteitsplan ging, waar toch niemand belangstelling voor heeft. Zowel de burger niet als de handhavende politie niet. Je kon je dus niet uitspreken over die afsluiting. De omwonenden van de Noordeindseweg, die niet alleen te maken hebben met de groeiende verkeersstromen voor hun deur maar ook met scheuren in de dijk die hen beschermt tegen water, maakten zich zorgen over de onvolkomen besluitvorming.

Dus leek het mij wel een idee, in overleg met de omwonenden van de Noordeindseweg, om de afsluiting voor te leggen aan de bevolking in een volksraadpleging. Willen we de Noordeindseweg open? Dan gaan we als burgers zelf, zonder donaties aan de wegenbouwers, de paaltjes eruit trekken, wat bitumen storten en glad strijkijzeren, en de vermaledijde paal bij de Herenstraat eruit lieren en netjes afleveren bij het Paleis op het Eiland.

Willen we de Noordeindseweg dicht? Dan blijft het zoals het nu is.

Uit beleefdheid ben ik dat gaan vertellen aan de gemeenteraad, ook vanwege het genoegen om die simpele zielen te confronteren met andere opties dan wat ze zelf hadden besloten in hun bubbel van zelfgenoegzaamheid en beperkte informatie. Met een getimede speech die begon de integriteitsproblemen, corruptie en bestuurlijke desinteresse aan de kaak te stellen, en op het moment dat de raadsvoorzitter zou ingrijpen dan over te gaan naar de kern van de zaak. Wat op de seconde zo gebeurde.

Geheel volgens verwachting snapten de raadsleden dus niet wat er gebeurde. Het was niet een inwoner die geld moest hebben om iets te organiseren, maar een inwoner die iets ging organiseren ondanks de gemeente en vroeg of ze meededen. Ze konden alleen maar erop wijzen dat ze zelf geen referendumverordening hadden. Wat het punt dus niet was. Alleen de PvdA snapte het. Top avond.

Het plan was dus om op 15 maart, op gepaste wettelijke afstand van de stembureaus, 26 stemposten in te richten. Bijvoorbeeld bij een geparkeerde auto met daarop een bord "Stempost" en dan met een app (er zijn tal van gratis apps die dat zo kunnen doen) de stem van de kiezer op te nemen. Voor of tegen, want voor de gemeentelijke optie wil niemand opkomen.

In overleg weer met dhr. Busch, van de Noordeindseweg, heb ik besloten dat een jaar uit te stellen. Er spelen op dit moment te veel zaken aan zijn en mijn kant om dit in maart 2017 al te houden. De volksraadpleging over "Noordeindseweg open" of "Noordeindseweg dicht" gaat dus door bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

De Noordeindseweg is natuurlijk maar klein bier. Dit jaar bleken we als inwoners en OV-reizigers letterlijk te mogen ontploffen. Het is niet alleen zo dat er op Bleizo het eerste NS-station wordt gebouwd waarvan niet tevoren is vastgesteld dat het nodig is voor reizigers, het is ook nog een station waar de veiligheid niet gewaarborgd is. De verantwoordelijke D66-wethouder gaf de raad daarover onvoldoende informatie. Hij begreep eenvoudig niet dat de gemeente de bevoegdheid nu eenmaal heeft om in onveilig gebied (niet-ontplofte bommen, gevaarlijke pijpleidingen, enz.) een NS-station te bouwen. Omdat hij dat niet begreep kon hij het ook niet overdragen aan de raad. Ze verwachtten dat er wel iemand van hogerhand zou komen als het gevaarlijk is, maar dat is niet zo. Het is jouw bevoegdheid, als college, als raad, om die afweging te maken. En ze vonden het wel best. De CDA-wethouder van projecten tekende de contracten al vr de raadsvergadering, zo vertrouwde hij op de slappe knien en onwetendheid van de raadsleden en zijn D66-collega.

Sneu is dat de buit nu binnen is voor de stationbouwers. Eerst deden die nog moeite om zogenaamd een outlet-center te opperen, wat dan anderen moesten betalen. Want dat zou passagiers opleveren voor het station. Op de dag dat er een streep ging door de outlet kwamen ze met Transportium. Een schaatsbaan zo groot als twee keer Thialf, want anders zijn er niet genoeg passagiers om een NS-station nodig te maken.

Uiteindelijk betaalde de Metropoolregio, het speeltje van lokale regenten die besluiten buiten de controle van volksvertegenwoordigingen, met geld dat bij het sneven van de Stadsregio terug had moeten vloeien naar de gever en herbestemd voor bijvoorbeeld parkeervoorzieningen bij OV of fietspaden. Er wordt betaald dat een trein stopt. Of er nu passagiers zijn of niet. Een unicum, waarmee Lansingerland op de wereldkaart komt naast andere "Grands travaux inutiles" die we vooral bij onze zuiderburen zien.

Van het Transportium horen we nu niets meer. Hoeft ook niet, want het ging de initiatiefnemers om dat station en dat komt er nu zonder nut en noodzaak. De buit is binnen.

Wat hebben we geleerd in 2016?

* Eigenlijk kunnen we in de toekomst veel vaker de gemeente bypassen. Gewoon zelf als inwoners de handen uit de mouwen steken. Het gemeentepaleis en de daar bivakkerende mensen verder negeren als onbelangrijk.

* Mogelijk dat het nieuwe GeenPeil-initiatief waarbij de burgers zelf beslissen een alternatief is ook op gemeenteniveau. Eerst maar eens zien hoe het richting 15 maart verloopt. Wellicht kunnen we ook onze besluitvorming gaat inrichten buiten de gemeente Lansingerland om.

* Van het referendum van april kunnen we nog wel iets anders overnemen, namelijk de heel strakke subsidieregeling. Daarbij moesten subsidieverzoekers vooraf precies aangeven wat ze gingen doen en hoeveel geld ze nodig hadden. Op de eerste plaats werden die verzoeken strak nagekeken. Had iemand geschreven dat-ie voor 100 mensen een bijeenkomst ging houden en dat-ie dan 3-5 euro per persoon aan kosten ging maken, dan mocht het bedrag de 400 euro niet overstijgen. Wie dan bijvoorbeeld 450 euro opgaf, om achteraf niet er 50 euro bij in te schieten, kreeg een herziening. Zo zijn er tal van brieven verstuurd. Achteraf werd dat dan weer op de cent afgerekend. Had je chips gekocht bij de Appie dan moest dat bonnetje worden overlegd, en anders werd dat bedrag teruggevorderd. Letterlijk zo. Dit is geen flauw voorbeeld. Door een kantoor gelieerd aan de landsadvocaat. Die dus pakweg voor 300 euro facturen schreef om 2 tientjes terug te vorderen.

Dat lijkt draconisch, en het lijkt onzin om zo hoge kosten te maken voor een exacte subsidietoekenning, maar toch moet het. Ook in Lansingerland. Kijk bijvoorbeeld naar onze vlindertuin aan het Offenbachplantsoen. Daar is 20.000 euri belastinggeld aan gegeven. We hadden dan tevoren een berekening willen zien die die 20.000 euro exact onderbouwd. Waar een gespecialiseerde onafhankelijke subsidie-expert een oordeel over geeft. Vervolgens wilden we dan precies zien wat er is ingekocht. Maar ook of de bijen die er komen op het veldje blijven, hoeveel bijen er komen, enz.

De bijensubsidie ging ten koste van Theater Vlammen, dat o.a. verlegen kinderen helpt hun angst te overwinnen. Dat is een concreet project dat al jaren loopt. En dat nu moeite heeft om voort te bestaan, zo bleek eerder deze maand.

Laat 2017 het jaar zijn waarbij de gemeente Lansingerland het subsidiemodel van exacte toekenning adopteert van de referendumcommissie. Zodat alle vage flapdrollen zich nog twee keer achter de oren krabben, of zoals vele subsidie-ontvangers uit het voor-kamp van het referendum de poet moeten teruggeven. En er ruimte komt voor concrete activiteiten van en voor onze inwoners.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Jaaroverzicht 2015

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier