[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Problemen "grootste flop" nog lang niet voorbij

woensdag 16 november 2011 - Updated 17/11 14:35 *** De minister wil van de NS dat ze ook met gewone treinen over de HSL gaan rijden. En in uithoeken van het hoofdspoornet moeten ze concurrentie toestaan. Dan wil de minister wel 300 miljoen bijpassen voor de verliezen op de Fyra. Daarmee zijn de problemen niet voorbij. De lokale politiek reageert verbijsterd.

RTL Nieuws heeft op dit moment het uitgebreidste nieuws. Ze gaan er bijvoorbeeld op in dat er bij de aanbesteding teveel geld voor werd gevraagd. Volgens RTL Nieuws is de exploitant, HSA, nu failliet.

PolitiekActief.Net publiceerde in februari van dit jaar het volledige McKinsey-rapport waarvan destijds delen van de exploitatievooruitzichten voor de Tweede Kamer geheim werden gehouden.

Volgens GroenLinks op de website van de Telegraaf is het een verstandig plan om de hogesnelheidslijn (HSL) verder te integreren in de dienstregeling. Ze willen dan wel weten hoe de NS snelle treinen vol passagiers gaat krijgen.

GroenLinks kan dat wel roepen, maar voor de shuttledienst op de HSL zijn er nog geen snelle treinen, en komen die mogelijk ook niet.

De NS maakt volgens Trouw grote kans ook voor 2015-2025 de concessie te krijgen als ze nu meespelen.

De problemen zijn voor de minister niet voorbij. In augustus dreigde Arriva met een rechtszaak als NS zou worden geholpen: "Als wij zo dom waren geweest zo’n hoge prijs te bieden, was de Staat ons nu ook niet tegemoet gekomen. Op deze wijze zou de NS beloond worden voor wanbeleid." Het zal er nu om gaan of de deal met NS voldoende zuur bevat. En of Arriva nu voldoende kansen krijgt aan de randen van het hoofdspoornet.

Denk eraan dat treinvervoerders als Arriva, Connexxion en Veolia geen kleine jongens zijn, maar onderdelen van grote exploitanten. Arriva is in handen van Deutsche Bahn, eigendom van de Duitse staat, het grootste spoorbedrijf ter wereld en monopolist in Duitsland met een jaaromzet van ruim 30 miljard euro.

Groter is het probleem met de geluidsnormen. Op de HSL mag maar 57 dB(A) gemiddeld geluid worden veroorzaakt. Volgens de laatste eigen woorden van de minister bij het antwoord van vorige week op Kamervraag 17 zijn de huidige geluidsmaatregelen ontworpen voor treinen die meer dan 160 km/uur rijden. Voor zover die geluidsmaatregelen al werken, of zijn aangelegd zoals gepland (zie het Lloyd's rapport bij de HSL-antwoorden).

Tel daarbij op dat de dienstregeling van november 2011 al (gemiddeld over een jaar genomen) boven de norm van 57 dB(A) uit komt. En dat de treinen die nu rijden door zwaar onderhoud stiller zijn dan in hun standaarduitvoering (ongeveer 11 dB(A)). Hoe willen ze daar reguliere intercity's bij zetten? Laat staan nachttreinen?

Achtergrond: het artikel op de website van NRC Handelsblad uit augustus waarin de deal met NS van vandaag werd voorspeld.

Update 21:25: BNR Nieuwsradio weet meer over de verdere procedure. De plannen van Schultz worden vrijdag besproken in de ministerraad. Een besluit moet voor volgende week naar de Tweede Kamer, als Schultz haar begroting verdedigt in de Kamer.

Update 23:15: NOS Teletekst weet dat HSA-partner KLM (10% aandeel) uit het project stapt, en de NS alleen verder gaat.Update 17/11, 11:40: De lokale politiek reageert verbijsterd op deze nieuwe koerswending in één week tijd.

Leefbaar 3B, die ook de wethouder levert die aan het lijntje werd gehouden in overleg met het ministerie twittert: "Gewone intercity treinen op HSL spoor. Dat was niet de afspraak!!!" Mwah, de Traxx-locomotieven met oude intercity-rijtuigen die nu de Fyra vormen zijn eigenlijk "gewone intercity treinen". Het was niet de afspraak, maar de Leefbaar-wethouder zet zich al anderhalf jaar niet ten volle in om er wat aan te doen.

De PvdA, die vorige week nog andere prioriteiten zag dan de HSL, twittert: "Vragen te over mbt HSL: snelheid terug naar 120 km, V250 treinen blauw-geel verven, nieuw tracebesluit, wijziging spoorweg? Hup college!" Dat college, daar zitten ze zelf alweer een tijdje in, na anderhalf jaar (goede) oppositie.

De VVD is nog stilletjes. Ze retweeten bovenstaande PvdA-boodschap. De VVD beloofde dat de herrie eind dit jaar zou zijn opgelost. De verantwoordelijke minister is van de VVD.

Kees Verhoeven, kamerlid van D66, twittert: "Minister Schultz heeft heel wat uit te leggen over de #HSL. Ze beloont de #NS voor slecht gedrag en ze heeft de Kamer miniem geïnformeerd."

Partijen als GroenLinks Lansingerland retweeten ander nieuwsmateriaal.

Update 14:35: VVD-raadslid Bal, ooit de eerste die de geluidsklachten in de politieke arena bracht (al in december 2008), wijst op een artikel in de Volkskrant via Twitter: "Peijs "Waterstaat ieder dag een rampje elke maand een ramp" Nu het I&M is geworden is er weinig verbetering"

De Nederlandse Kamers van Koophandel vragen zich via Twitter af: "Zouden de 8 in NL actieve goederenvervoerders over het spoor ook geïnteresseerd zijn in #HSL traject? #intercityoverHSL"

NRC Handelsblad heeft vandaag alleen een kort artikeltje op blz. 3. Er staat dat HSA nog niet failliet is.

Categorie: NatioEuro

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier