[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

Zomerakkoord: goed spel, zonde van de knikkers

woensdag 24 oktober 2012 - De VVD publiceerde vanmorgen het Zomerakkoord. Is het dan nog Zomer? Nee, er is aan begonnen in de zomer. Het maken van zo'n akkoord is bewonderenswaardig. Maar het resultaat is ridicuul, gezien de vele miljoenen die de gemeente alsnog extra wil uitgeven.

Het bericht van de VVD over het Zomerakkoord staat hier.

Het Zomerakkoord is een mooi idee van het CDA, dat mede door de PvdA is opgepikt. Zie dit eerdere bericht.

Mijn oordeel over deze gemeenteraad is dat ze te weinig samen doet. In de Tweede Kamer gaat dat wel, want daar zijn de fracties groter. Als je als gemeenteraad "parlementje" gaat spelen, en elkaar vooral bestoken, komt er niets van. Je moet samenwerken, en alleen op de geëigende momenten de politieke kleur laten zien. Daarom is dit Zomerakkoord een uitstekende proeve, en iets om te herhalen.

Maar de knikkers, daar deugt het niet. Ze gaan enorm kaasschaven op onderwerpen waar burgers meer of minder last van hebben, en wat levert het op? 2 Miljoen.

Kijk eens in de Begroting 2013-2016. Op blz. 161 staat de nieuwe balans. Wat zien we? Ten opzichte van de Jaarrekening 2011 zal de schuld met 150 miljoen euro gaan stijgen. Ten opzichte van de begroting van vorig jaar met 100 miljoen. Als je het schema gebruikt uit mijn stuk "Griekenland aan de Rotte" (Tabel 9), en de door de VNG gehanteerde berekening, stijgt Lansingerland dan in 2016 met stip naar de positie van "Gemeente met de grootste schulden".

Wat zien we verder? De vaste activa stijgen met 70 miljoen ten opzichte van de Jaarrekening 2011, of 45 miljoen ten opzichte van de begroting van vorig jaar.

Ook opmerkelijk is dat de bouwgronden stijgen in waarde ten opzichte van 2012 (dat bedrag daalde ten opzichte van 2011 ivm de Münchhausentruuk met Wilderszijde). Zowel grond "niet in exploitatie", als de grond die wel in exploitatie is, stijgen.

Ik heb vorige week aan de gemeente gevraagd of ze dat verder kunnen specificeren. Dat doen ze namelijk in de jaarrekeningen altijd. Is het maatschappelijk nut, of economisch nut, zijn het terreinen, of bedrijfsmiddelen, of wat dan ook.

De gemeente antwoordde dat ze die specificatie nooit doen. Vreemd. En dat ik in de investeringstabel vanaf blz. 174 moest kijken. Heb ik gedaan, maar die telt op tot hooguit 9 miljoen. Dus is er 36 miljoen "missing in action". Onverklaard.

Laten we speculeren. Wat kan er in die paar jaar met 36 miljoen stijgen? U mag kiezen uit de onderwerpen die de gemeente in de jaarrekeningen zet, zie Tabel 16 van "Griekenland aan de Rotte": a. gronden en terreinen, b. woonruimten, c. bedrijfsgebouwen, d. grond-, weg- en waterbouwkundige werken, e. vervoermiddelen
machines, apparaten en installaties, of f. overige materiële vaste activa.

Let op dat in die tabel vanaf blz. 174 van de begroting al allerlei nutsleidingen staan. Dus het is niet d.

Het moet iets zijn waar ook grond voor nodig is, zie de stijging van de vlottende activa. Dan valt e. af, en a. logischerwijs ook. f.? Dat zou flauw zijn.

Het moet b. of c. zijn! Het staat niet in de begroting. Aan de ene kant gaat de gemeenteraad in een Zomerakkoord de burger plagen voor 2 miljoen, aan de andere kant steunt een meerderheid een college dat geen verantwoording af wil leggen voor 36 miljoen euro!

En nou komt het mooie. Er is dat gedoe met die wethouder Projecten. Zie het integriteitsonderzoek dat vandaag bekend werd. Maar worden de problemen van de gemeente opgelost met het eventueel aftreden van deze meneer? Nee, want een klein vogeltje vertelde mij dat de gemeente zelf woningen wil gaan ontwikkelen. Dat is die 36 miljoen aan activa en wat slordige miljoenen aan passiva. Een soort Barings. Je risico's afdekken met nog grotere risico's.

En wie gaat die woningen met de gemeente ontwikkelen? Het vogeltje noemde de naam van het bedrijf dat in het integriteitsonderzoek één maal wordt aangeduid met een afkorting. U begrijpt nu mijn urgentie.

Wie kan het verhaal van het vogeltje aanvullen? Waarom staat dit niet in de begroting? Waar zijn die 36 miljoen gebleven als het vogeltje niet het juiste verhaal vertelde? Het is speculatie, maar ik wil nu niet en nooit niet betalen voor deze toestanden.

Niet boos worden. Niet mokken. Binnenkort verkrijgbaar, deze "Lot van Lansingerland"-mok. Bij het boek.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier