[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

PvdA Lansingerland: "PolitiekActief.Net is agitprop"

vrijdag 6 december 2013 - Update 16:35*** Dit blog heeft veel lezers, wat onverwacht en onbedoeld is. Het dient verder geen doel. Je kunt het leuk vinden of niet. Maar PvdA noemt regelmatig mijn naam, terwijl ze het onmogelijk hebben gemaakt om wat terug te zeggen. Nu weer "agitprop". Is dat fatsoenlijk?

Even puntje voor puntje.

Wat te zeggen van "agitprop". AgitProp was de afko van het Ministerie van Agitatie en Propaganda in Sovjet-Rusland. Het deel "propaganda" kon duiden op het verspreiden van ideen, ideologische waarden, of eenvoudigere zaken zoals een nieuwe landbouwmethode. "Agitatie" ging erom mensen te laten handelen volgens de verwachtingen van de Sovjet-leiders. De propaganda was voor de inhoud, de agitatie voor de emoties.

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik voorstander ben van de wat scherpere wijze van politiek voeren. De SP is wat dat betreft een goed voorbeeld. Op Twitter wordt gesteld dat dat niets voor liberalen is. Dat is deels waar, en het ligt aan de regio. In deze contreien zijn de meeste politici niet zo van de agitprop. Toch heb ik in mijn kandidaatstellingsgesprek voor de VVD Hillegersberg-Schiebroek, zal zo eind 2001 zijn geweest, met nadruk aangegeven dat de SP-aanpak de mijne is. Maar dan rechts. Als raadslid voor de VVD. Ik werd er tweede mee op de lijst. Agitprop is dus, blijkbaar, ook wel voor liberalen.

Is "PolitiekActief.Net" agitprop? Nee, want het dient geen doel. Sinds een jaar een beetje: ik wil geen lastenverhoging. Dat is alles. Het blog was altijd bedoeld om het resultaat van onderzoekjes op aanvraag van burgers te delen met meer mensen. In de tijd dat dit begon zag ik geen goed platform, dus bouwde ik dit blog. Er waren 10 lezers, ongeveer 100 bezoekers per maand. Voor die spreekwoordelijke 10 lezers schrijf ik nog steeds, al zijn het er nu duizenden. Ik zoek dingetjes uit, en schrijf daar een stukje over. Wie het niet wil lezen: lees het dan niet! Staat er iets fout, laat het weten, dat doen lezers vaker.

Ik heb dus ook geen moeite met agitprop, en herken als zodanig wel een deel van de communicatie van PvdA Lansingerland. De wekelijkse nieuwsbrief is inhoudelijk, maar dient door de herhaling ook ter framing van onderwerpen. Ik vind dat dus prachtig. Zo heeft PvdA Lansingerland geframed dat starterswoningen 140.000 euro moeten kosten, wat eigenlijk flauwekul is, omdat er dan belastinggeld bij moet. Beter is 175.000 euro, maar andere partijen zijn er nog niet in geslaagd dat beeld naar voren te krijgen. Pluim voor PvdA!

Waar PvdA dan weer slecht in is, zijn de andere typische PvdA-onderwerpen: armoede, achterstanden, sociale rechtvaardigheid, enz. In januari was ik daar al op ingegaan. In de eerste nieuwsbrief van dit jaar (offline gehaald) beklaagde PvdA zich over het framen van onderwerpen door anderen. Terwijl ik ter gelegenheid van het jubileum de 250 nieuwsbrieven turvend weinig kon terugvinden van de eigen grondbeginselen.

Zo'n beetje tot nieuwsbrief 37 van dit jaar, toen de PvdA haar eigen geluid hervond. Ik ontvang altijd die nieuwsbrieven, met veel genoegen, en stuur meestal een bedankje. In dit geval met de opmerking dat ik blij was dat PvdA haar eigen geluid had hervonden. Wat PvdA dan op Twitter met iedereen deelde:Het rare daarvan is dat ze regelmatig mijn naam gebruiken, maar dat ik niets terug kan zeggen, vanwege hun Twitter-block. Ik zie hun berichten dus niet in mijn tijdlijn, en mag ze niet retweeten. Ik kan wel hun Twitterpagina bekijken, dus het is malle plagerij van het sociaal-democratische smaldeel. PvdA was volger van mijn tweets. Waarom niet gewoon ontvolgen, en in plaats daarvan zo'n blokkade-actie?

Nu de campagnes van start gaan moeten alle partijen lekker hun gang kunnen gaan. Ze gaan weer van alles beweren en van alles beloven, dat hoort erbij. Als het te gortig wordt, dan zet ik misschien een regeltje hier of daar. De indruk die PvdA maakt is een beetje stiekem. Achter de rug om giechelen, in het oor fluisteren van je klasgenootjes. Bijvoorbeeld: waarom sprak PvdA wl met de redactie van Kanniewaarzijn, en wilden ze dat niet op camera herhalen?

Waarom instemmen met een BING-onderzoek voor een Lansingerlandse wethouder, komt er een rapportage die slecht valt, en dan later een naburig gemeentebestuur prijzen als die terugmeppen richting een rapporteur? Gaat PvdA de Rekenkamer terugmeppen als die iets schrijft dat niet goed bevalt? Gaat PvdA journalisten terugmeppen als die iets onwelvalligs schrijven? Gaat PvdA gewoon iedereen op Twitter blocken? Of in de gevangenis gooien, zoals ze retweeten?

Waar vindt PvdA dat over terug moet worden gemept? Over een rapport over het bestuur in Westland waarin staat dat bij twee wethouders sprake is van flagrante schendingen van regels. Zie ook de lokale krant Groot Westland op de voorpagina en blz. 2, en de website van het tijdschrift Binnenlands Bestuur.

En wij maar denken dat Lansingerland uniek is!, schrijft onze PvdA. Nee, en vooral niet de vele banden die er in onze organisatie zijn met functionarissen uit Westland. Ik zou PvdA en de andere fracties aanraden dat eens te onderzoeken. Meer zeg ik er even niet over, onderzoek het...

Of is dat agitprop?

Update 16:35***: Twitter-block is weer opgeheven. Ze vinden dit artikel hilarisch. "Loop de tijdlijn van heden maar na", schrijven ze. Ja, als je geblockt bent kan dat dus niet... En het archief van PvdA-weekberichten van vr april 2013 staat alleen op mijn harddisk, en niet meer online.

Zonder gekheid: de laatste weken gaat het veel beter, gekeken met een rode bril, dan. Als ze maar niet te laat zijn om hun kiezers aan te spreken op de onderwerpen die hen bezighouden, want anders dreigt, mede door eigen toedoen, versnippering in de raad. Zie de nieuwsbrief van vandaag. Heel slim vermijden ze dat volgens de provincie Lansingerland niet in een bestuurlijk en financieel stabiele situatie verkeert. Uitstekende framing.

Categorie: Lokaal

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier