[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
HomeOnderwerpenPublicatiesContactRSS

Wie ben ik?Wat wil ik?Publicaties
Website Joost Smits, politiek actief in Lansingerland (ZH)
Home  >  Publicaties  >  Inhoud artikel

Klik hier om te abonneren op de gratis nieuwsbrief

Naar bovenkant scherm

De zombiewethouder

donderdag 4 december 2014 - De post "wethouder FinanciŽn" is vacant, zo bleek gisteravond in de raadscommissie. De man van CDA-huize die formeel voor het onderwerp was aangesteld blijkt niet aanwezig te zijn bij overleg, niet in contact te staan met de toezichthoudende provincie, en niet de brieven te lezen die de provincie over het onderwerp naar de gemeente stuurt.

Onze gemeente werd op de kop af een jaar geleden door de Provincie bestuurlijk en financieel instabiel verklaard. Verkiezingen en een nieuw college veranderden daar niets aan. Wel mocht de gemeente inmiddels op zoek naar een "bevriende" burgemeester van eigen keus. Dat was een jaar lang verboden.

Afgelopen dinsdag was op dit blog te lezen dat op 21 oktober de gemeenteraad een brief ontving waarin de Provincie zeer kritisch is over de kadernota en een aantal huiswerkpunten opsomt waar onvoldoende aan was gewerkt. Met een vooruitblik dat er scherp naar de Begroting 2015 zou worden gekeken, immers, die moet de Provincie goedkeuren.

De belangrijkste passages uit de brief (klik op onderstaande om het groter te zien):Op 28 oktober werd de (toen waarschijnlijk al niet meer in welzijn aanwezig zijnde) wethouder nadrukkelijk bevraagd door de VVD hoe de Provincie tegenover de financiŽle inspanningen van de gemeente stond. Het antwoord: het gemeentebestuur van Lansingerland heeft er goede hoop op, de gemeente ligt op schema, er is steeds overleg. Noch bij die commissie, noch bij de begrotingsraad van 6 november was er vanuit het gemeentebestuur melding van die brief, de inhoud, de mening van de Provincie dat de gemeente zijn huiswerk niet doet. Daaruit mogen we concluderen dat de zombiewethouder niet in contact staat met de Provincie, niet aanwezig is bij de overleggen, en niet de brief kende.

Gisteravond viel de oppositie gezamenlijk over deze vreemde gang van zaken. Zie de video hier vanaf tijdcode 1:10.

De VVD probeerde dit onderwerp te agenderen. Immers, nu was er een begroting vastgesteld zonder cruciale informatie. Dat vaststellen is natuurlijk al een beetje voor de vorm, omdat door het toezicht de Provincie er eigenlijk over gaat, maar als je dan doof en blind bent voor signalen dat die goedkeuring er niet gaat komen, dan heb je een zombie-gemeenteraad. Zo zei de fractievoorzitter het nog net niet, overigens. PvdA had erg spijt van complimenten in het weekverslag van 21 november. In tweede termijn laat PvdA ook heel groothartig en wijs weten dat de tweets van dinsdag niet helemaal zo hadden moeten zijn. Neeleman voegt correct toe dat het raar is dat de brief niet eerder als ingekomen stuk werd gemeld bij diverse vergaderingen. Immers een gebruikelijk punt op de agenda ter vaststelling door de raad.

Hier wreekt zich dat de gemeente gestopt is om ingekomen stukken online te zetten, zoals bij open informatievoorziening hoort. De laatste keer waren stukken van 25 september 2014. Wat daarna binnenkwam, daar moeten we naar raden. Het is een open uitnodiging aan het college strategisch met de informatievoorziening om te gaan. PvdA maakte daar in tweede termijn een zeer waardevolle opmerking over. Behalve de raad wordt ook de burger achtergesteld.

De coalitie hield de wethouder uit de wind. ChristenUnie was het meest hilarisch, omdat hun argument was dat ze zich niet hadden kunnen voorbereiden omdat ze de stukken niet tot zich hadden kunnen nemen. Maar wel instemden met de Begroting 2015, voeg ik daaraan toe... ChristenUnie neemt het VVD zelfs kwalijk dat ze er over begonnen. Neeleman neemt de gelegenheid te baat om voor te stellen de hele begroting over te doen, omdat daar de raad zich ook niet goed had kunnen voorbereiden door toedoen van het college.

Leefbaar 3B voerde aan dat ze die brief goed kenden (niet of dat op 6 november al was), maar dat er op het moment van versturen door de Provincie toch niets meer aan de Begroting te veranderen was. Daarmee voorbijgaand aan de huiswerkpunten die nu al een jaar blijven liggen, plus het feit dat wijlen de wethouder steeds voorbij was gegaan aan de kritische inhoud, zelfs daarnaar gevraagd door de VVD. En D66 wilde er het best helemaal niets over zeggen, zich waarschijnlijk afvragend wanneer de koffie met cake zou worden geserveerd.

Van de wethouder, afkomstig van bouwbedrijf Volker Wessels en bedreven in vastgoed, was alleen zijn schim aanwezig gisteravond. Die schim zei dat hij die brief wel kende, maar pas gisteren erachter kwam dat er kritische kanttekeningen in stonden. Volgens de schim van de wethouder waren die kanttekeningen al langer bekend, en pas op 11 december zou er echt contact met de Provincie zijn. Vooral weglatend dat op 28 oktober de raad verkeerd door hem was geÔnformeerd, op 6 november de raad niet in volledige informatie had kunnen besluiten over de Begroting 2015, en de zich alsmaar herhalende huiswerkpunten negerend. Zie de video hier vanaf tijdcode 21:40.

De wethoudersschim zei dat de raad zelf zich goed op de hoogte moest stellen van ingekomen stukken. Neeleman reageerde dat hij alles logt (dat doen meer mensen, onze gemeente doet nogal eens aan digitale veranderingen) en dat deze brief zeker niet beschikbaar was op 6 november.

VVD benadrukte dat wijlen de wethouder geen politieke antenne heeft, en schrok van die constatering. De zombie, immers afwezig bij overleggen, repliceerde dat de Provincie nooit heeft aangegeven wat er moest gebeuren. Daarmee de dieptescan en de betreffende brief negerend.

De schim van de wethouder vatte het standpunt van de Provincie samen als "u had ook een zwembad kunnen sluiten". Dat zou een interessant overleg zijn op 11 december als er echt een wethouder naartoe zou gaan. Het is volstrekt in strijd met wat in o.a. in de dieptescan staat over wat er mankeert aan de creatieve wijze van boekhouden en het gat in de hand van het gemeentebestuur. De zombiewethouder sloot af met dat er niets nieuws stond in de brief. Dat een aantal fracties dat anders beleven, dat is aan die fracties.

Of de procedure voor een door de gemeenteraad te benoemen "bevriende" burgemeester mag worden doorgezet van de Provincie is vooralsnog niet bekend. Verder is onbekend of de coalitie de post van wethouder FinanciŽn door een levend persoon gaat laten bemensen. Tot die tijd moeten we het als inwoners doen zonder. We mogen wel betalen, steeds meer, voor minder, minder, minder.

De Begroting 2015 wordt afgekeurd door gebrek aan belangstelling van de meerderheid van de raad, en gebrek aan een verantwoordelijke wethouder.

Categorie: Lokaal

Klik hier om de link te volgen Meer hierover: Eerder artikel over dit onderwerp

Ik ben geïnteresseerd in uw mening:

Uw naam:

Uw e-mail adres:


        

 
Dossier HSL
 
Politieke Academie | Strategische data-analyses
 
Boeken: Permanente Campagne/Meer mensen naar de stembus
 
PolitiekActief.Net op Twitter

 
Notities - Meest recente items
31 december - Nieuwjaar, klimaat, burgerdividend en Lansingerland
5 maart - Campagnetijd

Lokale politiek - Meest recente items
28 december - Jaaroverzicht 2017

Nationale/Europese politiek - Meest recente items

Epistels - Meest recente items
1 november 2015 - Begroten tussen onkunde en onwil
9 juni 2014 - Over het uitsplitsen van samengestelde gegevens
2 juni 2014 - Over het mechanisme van verandering en stabiliteit bij verkiezingen
25 april 2014 - De onvermoede stabiliteit van de Rotterdamse verkiezingen
28 maart 2014 - Spookstemmen

Archief

Interessante site
[an error occurred while processing this directive]

Powered by Coranto

Deze Web site bestaat sinds juli 2000. Sinds november 2005 onder het domein "PolitiekActief.Net"

Copyrights, enz.: klik hier